Jazyky sa dajú naučiť aj zadarmo

3. 8. 2015 | Štúdium na vysokej škole

I navzdory júlu za nami majú vysokoškoláci do začiatku akademického roku ešte ďaleko. Do letného dovolenkového či brigádnického programu sa dá zaradiť i drobná aktivita, ktorá môže priniesť veľké výsledky – učenie jazykov. To je dnes totiž vďaka najrôznejším aplikáciám a stránkam skutočne jednoduché a študovať sa dá i pri predávaní zmrzliny.

Dôvodov, prečo sa učiť cudzí jazyk je hŕba. A pre vysokoškolákov ich existuje ešte viac – v životopise sú žiadaným bonusom a napríklad Slovenská akademická informačná agentúra (SAIA) požaduje pri vysielaní na študijné pobyty aspoň základnú znalosť jazyka danej krajiny. Problémom je však fakt, že mnohé vysoké školy nemajú dostatok prostriedkov na jazykové kurzy a pokiaľ sú k dispozícii ako dobrovoľný predmet, býva o ne záujem väčší, než je ich kapacita. Množstvu študentov tak nezostane nič iné, než sa spoliehať na vlastné sily, čo pri obmedzenom rozpočte nemusí byť jednoduché. Práve letné voľno však ponúka čas na to otestovať priehrštie aplikácii a stránok, ktoré sľubujú učenie jazykov zadarmo a zábavne.

Duolingo

Dnes zrejme najznámejší program na učenie jazykov, ktorý neomylne spoznáte podľa zelenej sovy. Jeho obrovskou výhodou je hravosť, skvelá grafika a fakt, že je dostupný zadarmo. Pokiaľ si ako svoj užívateľský jazyk zvolíte češtinu, ponúka vám učenie angličtiny. Pokiaľ už však hovoríte anglicky, otvára vám Duolingo širokú ponuku, vďaka ktorej sa môžete učiť napríklad i ukrajinsky, alebo nórsky. Jeho princíp spočíva v učení slovíčok, rozdelených podľa rôznych tém, ktoré následne skladáte do viet, počúvate a prekladáte. Celé učenie je pomerne hravé vďaka bodom za každý správny preklad i životov vo forme srdiečok, ktoré označujú, koľkokrát sa môžete pomýliť. Nevýhodou je silný dôraz na gramatiku – stačí zameniť určitý a neurčitý člen a bude vás to stáť jeden „život“. Zdrojom mnohých úsmevov sú tiež vety, ktoré dokáže Duolingo zo slovíčok vyskladať a vďaka ktorým sa môže stať, že sa budete učiť vety o deťoch pojedajúcich mačky.

Memrise

Oproti Duolingu sa Memrise zameriava skôr na učenie konkrétnych slovíčok než viet. Funguje totiž na princípe kartičiek a poznámok, ktoré pomáhajú s lepším zapamätaním informácií a použiť sa tak dá napríklad i na učenie biológie. V praxi to vyzerá tak, že si vyberiete jeden zo stoviek dostupných testov (najlepšie sa je orientovať podľa ich popularity medzi inými užívateľmi) a postupne si ku každému slovíčku vyberáte obrázok, ktorý vám pomôže lepšie si ho uložiť do pamäte. Súčasťou sú premyslené testy, často i s nahrávkami a mobilná aplikácia je v tomto prípade dokonca lepšia než web samotný. Jedinou nevýhodou je tak neschopnosť pochopiť cez Memrise dôkladne gramatiku jazyka.

Lingq

Lingq je opäť úplne iná šálka kávy a pracuje s predpokladom, že človek sa učí prekladom. Vybrať si tak môžete s ponúkaných textov, alebo si do systému môžete naliať i vlastný a doplniť ho nahrávkou. V textoch si postupne odškrtávate slovíčka, ktorým rozumiete a predkladáte si tie, ktoré sú pre vás nové. Skvelá je v tomto prípade motivácia – v každom ďalšom texte sa vám totiž zobrazujú zvýraznené už iba pre vás neznáme slovíčka a vy tak môžete jedným okom zhodnotiť akým veľkým častiam článkov už rozumiete. Budete zrejme prekvapení, ako často sa tie najzákladnejšie slová v textoch opakujú. Jedinou nevýhodou je pomerne obmedzená verzia zadarmo, ktorá vám neumožňuje si do pamäte na preskúšavanie pridať väčší počet slov. Účet stojí desať dolárov mesačne, pre fanúšikov samoštúdia však môže ísť o veľmi dobrú investíciu.

Youtube Jeden z najobľúbenejších jukeboxov každého vysokoškoláka môže byť i šikovným učiteľom jazykov, stačí chvíľu pátrať. Na Youtube sa dnes dá napríklad nájsť legenda jazykov kurzov angličtiny snáď po celom svete – Muzzy in Gondoland – kreslený seriál, ktorý v roku 1986 vytvorila BBC. Ruštinárov môžu potešiť diely Máše a Medveďa a pre tých pokročilejších nahrali ruskí tvorcovia na Youtube všetky diely tamojšieho sitcomu Kuchňja. Pokiaľ by vašou šálkou kávy bolo čosi tradičnejšie kanál Easy German ponúka tradične štrukturované hodiny s predstavením a základnými vetami, avšak s netradičným bonusom. Oslovuje rôznych ľudí napríklad i na ulici, a vy tak máte možnosť vypočuť si nemčinu v rôznych hlasoch, rýchlostiach i prízvuku. Jediné čo potrebujete je internetové pripojenie, trocha času a chuť naučiť sa niečo nové.

Ďalšie články k téme

Rozhoduješ sa o štúdiu? Navštív online veľtrh vysokých škôl Vysokeskoly.cz

Rozhoduješ sa o štúdiu? Navštív online veľtrh vysokých škôl Vysokeskoly.cz

Portál VysokéŠkoly.cz, ktorý je materským portálom webovej stránky VysokéŠkoly.sk organizuje unikátny veľtrh, ktorý ti pomôže vybrať si vysokú školu z pohodlia domova. Láka ťa štúdium v Českej republike? Chceš sa dozvedieť o možnostiach štúdia pre Slovákov? Online veľtrh vysokých škôl ti poskytne prehľad a výber z desiatok českých vysokých škôl. Veľtrh prebehne už tento mesiac, …