Najdlhšie prázdniny života

15. 5. 2020 | Študentský život

A je to tu. Máte zmaturované, mnohí sú už aj prijatí na vysokú školu a teraz je už na programe to, o čom všetci celý ten čas snívali – prázdniny a oddych. Tým, že maturitný ročník končí skôr ako normálny školský rok a na vysokú školu sa nastupuje zase o niečo neskôr ako na základnej alebo strednej škole, dostanú budúci vysokoškoláci najdlhšie prázdniny v živote. Tak ako ich využiť?

prázdninyČi už preferujete aktívny alebo pasívny odpočinok, možností máte neúrekom. Keď máte toľko času, čo tak… CESTOVAŤ? Nemusia to byť len exotické krajiny ďaleko pri mori, aj keď vyvaľovať sa na pláži je lákavé. Urobte si výlet za historickými pamiatkami. Nielen v zahraničí. Viete, že Slovensko má najviac hradov a zámkov na počet obyvateľov? Navštívili ste ich už všetky? Alebo ak vám je teplo, vyberte sa do jaskyne, do múzea… Na turistiku do hôr, ktoré nám všetci závidia. A môžete do plánov zahrnúť aj to more, to nikdy neuškodí. Ideálne je vybrať sa na tieto výlety ako partia zo strednej školy. Predtým, ako sa vaše cesty rozdelia do všetkých smerov, si môžete nazbierať možno posledné spoločné zážitky.

Nemáte na výlety peniaze? Veľa sa dá ušetriť tým, že budete prespávať v stane či stopovať. Alebo si nájdite BRIGÁDU. Na v podstate 4 mesiace prázdnin si môžete nájsť slušnú prácu, nabrať prax a skúsenosti a finančne si prilepšiť. A určite nebudete pracovať dennodenne, aby ste žiadny výlet popri tom nestihli. Alebo spojte prácu s cestovaním a nájdite si brigádu v zahraničí. Takéto turnusy trvajú prevažne 3 mesiace, takže všetko v pohode stihnete, spoznáte novú krajinu, ľudí, zlepšíte si jazyk…

A ak sa chcete zlepšovať v cudzích rečiach alebo sa rovno naučiť nejakú novú, no necítite sa na to odísť do zahraničia, prázdniny môžete využiť na rôzne KURZY či prihlásiť sa do LETNEJ ŠKOLY. Nielen jazykové kurzy, ale aj mnohé iné, odborové, sa končia certifikátom, čo môže byť plus do vášho životopisu.

Môžete sa snažiť získať prax vo vašom budúcom odbore (platenú či neplatenú), športovať, písať knihu, robiť doma v záhrade alebo tie mesiace len tak preleňošiť či stráviť s kamarátmi. Nebojte sa však vyskúšať niečo nové, čo vám do života dá nezabudnuteľné zážitky a cenné skúsenosti.

Ďalšie články k téme