Navštívte cez prázdniny letnú školu

29. 5. 2019 | Študentský život

Letné prázdniny sa dajú využiť rôznymi spôsobmi. Oddychovať, cestovať, zarábať si, no aj sa naučiť niečo nové. Práve pre také prípady a pre učenia chtivých študentov sú tu letné školy.

Letná školaAk uvažujete nepremrhať leto len tak a naučiť sa niečo nové či zlepšiť sa v tom, čo už viete, najskôr si musíte určiť, či si chcete zlepšovať vedomosti alebo zručnosti. Pokiaľ volíte rozvíjanie zručností, máte na výber mnoho letných škôl – tanečných, výtvarných, hudobných,… Treba si nájsť inštitúciu blízko vo vašom okolí, ktorá takéto školy, resp. kurzy poskytuje. Ani pri vylepšovaní vedomostí nemusíte chodiť ďaleko. Môžete sa napríklad učiť nový jazyk alebo si rozvíjať znalosti vo svojom odbore.

A nemusíte ostávať len v hraniciach našej republiky. Vyberte sa do sveta, mnoho letných škôl v Česku, Nemecku, Anglicku či USA, no aj v iných krajinách, je otvorených práve pre cudzincov a sú tomu prispôsobené. Nemusí to byť až tak finančne náročné. Popri takejto škole môžete stíhať aj brigádovať.

V letnej škole študent nesedí 7–8 hodín denne pri počúvaní prednášok. Je tam na pár hodín napríklad do obeda a kurzy sú zamerané najmä prakticky. Do letnej školy ide človek dobrovoľne, a preto sa tam od neho očakáva, že sám bude aktívne pracovať, chcieť sa naučiť nové veci a pýtať sa. Nikto tam nikoho nemôže nútiť.

Niektoré zahraničné letné školy si neberú na zodpovednosť len čas vyučovania, ale aj po ňom. Návštevníci kurzu môžu dostať svojho animátora, ktorý im naplní program rôznymi aktivitami či výletmi. No ani do toho vás nikto nebude nútiť a je len na vás, či sa zapojíte do skupinovej aktivity mimo školy. Bonusom takejto letnej školy je však okrem získania nových vedomostí a zručností aj množstvo nových kontaktov a kamarátstiev.

Takéto letné školy môžete nájsť napríklad na stránkach europeansummer­school.com, interstudy.sk, injoy.sk alebo sa opýtajte na svojej škole.

Tí, ktorí takúto letnú školu už niekedy navštívili, majú pre tých váhajúcich len samé odporúčania. Tak čo, pôjdete do toho?

Ďalšie články k téme