Nevyšla maturita. Čo teraz?

22. 5. 2020 | Rady maturantom

Alfou a zároveň omegou v živote človeka nie je maturitná skúška. Mali by ste si uvedomiť, že budúcnosť môže priniesť oveľa horšie neúspechy. Šťastím však je, že si toto malé zlyhanie dokážete opraviť. Využite preto svoju šancu a poriadne sa pripravte.

Nevyšla maturitaZákladom je nepodliehať panike. Ak vám nevyšla ústna maturita – nezúfajte, nie ste prví a ani poslední. Nezačnite preto stresovať, že pre tento omyl nedosiahnete v živote všetko to, čo ste si už dávno vysnívali. Berte to ako príležitosť zvládnuť druhýkrát všetko oveľa lepšie. Výhodou je, že už budete vedieť čo vás čaká, a tak sa na to môžete starostlivejšie pripraviť.

Ďalší termín je teda v septembri. O vašom nezdare sa ale určite porozprávajte s pedagógmi a riaditeľom/ riaditeľkou školy. Určite s podobným prípadom majú už všetci z nich skúsenosti a budú vám vedieť poradiť, ako by ste mali postupovať ďalej.

Letné prázdniny zrejme budete mať o niečo rušnejšie ale aj tak si ich užijete. Poriadne si ale pripravte všetky potrebné podklady, aby vám nič nechýbalo. Každý deň si niečo prečítajte, víkend si však vždy nechajte voľný, aby ste si dokázali oddýchnuť. Učenie nepodceňujte, nenechávajte si všetko na poslednú chvíľu. To by sa vám mohlo vypomstiť. Ak budete cítiť, že ste na to sami a nezvládate to, nájdite si letné doučovanie. S ním by vám mohli pomôcť napríklad aj vaši spolužiaci.

Nebuďte nešťastní ani pre vysokú školu. Niektoré z týchto inštitúcií prijímajú svojich budúcich študentov podmienečne a teda zápis by sa mal konať až po úspešnom absolvovaní maturitnej skúšky. Stále sa teda na váš odbor môžete dostať. Pokiaľ to ale nie je váš prípad, skúste sa porozhliadať po druhých kolách prijímacích pohovorov, ktoré ešte niektoré vysoké školy vypísali. Výber odboru si ale dobre premyslite, nechcete sa predsa dostať do situácie, že študujete niečo, čo vás vôbec nebaví.

Ak nenájdete žiadnu zaujímavú ponuku, dajte si od všetkého pokoj. Dokončite maturitnú skúšku a pohľadajte si napríklad brigádu alebo absolventskú prax, ktoré vám zabezpečia príjem a na váš vysnívaný vysokoškolský odbor sa prihláste v priebehu roka. Za zarobené peniaze si môžete zaplatiť napríklad prípravný kurz na prijímacie pohovory alebo môžete cestovať po svete, užiť si voľný čas „za vlastné“ a naučiť sa cudzí jazyk. Celé toto obdobie venujte sebe a zlepšujte sa v tom, čomu by ste sa v budúcnosti chceli venovať. Čítajte knihy, vysokoškolské skriptá alebo sa staňte napríklad dobrovoľníkom v nejakej organizácii.

V prípade tohto ročného odkladu ale nebuďte leniví. Ste mladí, šikovní a čaká na vás svet, preto na sebe pracujte a nikdy sa nevzdávajte. Nenechajte sa pripraviť o sny. Možno si poviete, že sa do školského tempa opäť dostanete aj bez toho, aby ste sa o to počas voľna vôbec snažili, opak je však pravdou. Návrat bude ťažší ak sa nebudete vzdelávať. Ľudské telo nevydrží bez vody a jedla, myseľ a pamäť zase bez informácií.