Práca počas štúdia

23. 1. 2014 | Uplatnenie absolventov a študentov

Ak potrebujete popri škole aj pracovať, je dobré vedieť, aké máte práva a povinnosti pri takomto „dvojitom“ živote. Aké zmluvy , dohody a pracovné pomery môžete získať, aké dane a odvody ste povinní platiť a aké sú výnimky?

Práca popri štúdiu kladie nároky na Vašu schopnosť zorganizovať si čas, ale okrem peňazí Vám môže priniesť aj cenné skúsenosti, ak pracujete vo svojom odbore a nezriedka možno aj budúceho zamestnávateľa.

Pracovný pomer

Pracovný pomer môže byť uzavretý buď na dobu určitú, a to podľa Zákonníka práce maximálne na tri roky, alebo na dobu neurčitú (v takom prípade v zmluve nie je časový údaj).

Dohoda o brigádnickej práci študentov

K tejto dohode dokladáte potvrdenie o štúdiu. Na základe „DBPŠ“ môžete vykonávať maximálne polovicu určeného týždenného pracovného času. Tak napríklad ak je v týždni vo firme určený pracovný čas napríklad 30 hodín, tak vy môžete odpracovať najviac 15 hodín. Hodiny sa však môžu kumulovať, dôležitý je koncoročný súčet (takže maximálne za rok, ktorý má 52 týždňov, je to 52×15 = 780 hodín). Práca je vymedzená druhom (nie výsledkom). V prípade tejto dohody si môžete uplatniť vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľného základu dane v prípade, že ste ho súčasne nepodpísali u iného zamestnávateľa (môžete podpísať viac prehlásení, ale dohody musíte uzatvárať postupne).

Dohoda o vykonaní práce (DVP)

Túto je možné podpísať, ak Váš predpokladaný pracovný čas na základe rozsahu činností nepresiahne 350 hodín za rok u jedného zamestnávateľa. Teda ak podpíšete viac DVP u rôznych firiem, napríklad dve, môžete odpracovať za rok 700 hodín. Ale ak pracujete prostredníctvom agentúry, ktorá Vám sprostredkuje prácu u viacerých podnikov, stále je Vašim zamestnávateľom len pracovná agentúra, teda sa Vám budú hodiny sčítať a maximum odpracovaných hodín zostáva 350.

Táto dohoda je vymedzená výsledkom práce.

Ak podpisujete DVP, môžete si tiež vyplniť vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane.

Dohoda o pracovnej činnosti (DPČ)

Nie je obmedzená počtom hodín, ale odpracovať na ňu môžete maximálne 10 hodín týždenne. Je vymedzená druhom vykonávanej práce. Môže byť stanovená na určitý alebo neurčitý čas. Podpisom dohody sa nestávate „plnohodnotným“ zamestnancom, a to v niektorých oblastiach: nemáte napríklad nárok na stravenky alebo na dovolenku. Avšak od roku 2013 za Vás zamestnávateľ platí odvody na nemocenské, dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti. Vďaka tomu si šetríte na dôchodok.

Zmeny v roku 2014

Dohody budú pravdepodobne môcť byť uzatvárané už len na dobu určitú. DVP by mala od júla 2014 byť podpisovaná najviac na 1 rok. Dohoda o brigádnickej práci študentov a DPČ by mali končiť ku koncu kalendárneho roka, v ktorom boli uzavreté.

Sociálne poistenie

V roku 2013 bol prijatý zákon, ktorý určil, že aj brigádujúci študenti sú povinní si platiť sociálne poistenie. To sa rovná 7 % zo mzdy (tá sa Vám vypláca o týchto sedem percent nižšia).

Výnimka:

každý brigádnik má právo využiť jednu výnimku z platenia týchto odvodov u jedného zamestnávateľa za jeden mesiac. Tomu je treba priniesť Oznámenie k dohode o brigádnickej práci študentov, ktoré je čestným prehlásením zamestnávateľovi, že si neuplatňujete túto úľavu súčasne u iného zamestnávateľa v tom istom kalendárnom mesiaci. Na základe tohoto oznámenia tiež prehlasujete, že nebudete mať postavenie zamestnanca na účely dôchodkového poistenia.

Z Vášho príjmu nebudú platené odvody, ak
ste nezarobili viac, ako 159 € a ste zároveň vo vekovom rozmedzí 18–26 rokov
ak ste nezarobili viac ako 68 €, ak ešte nie ste plnoletí

Výnimka trvá do skončenia pracovnej dohody a automaticky tiež končí s dovŕšením veku 26 rokov (najviac do konca toho roka) alebo do konca mesiaca, kedy skončí študent denné štúdium.

Ďalšie informácie nájdete na stránkach Sociálnej poisťovne.

Zdravotné poistenie

Na študentov sa odvádzanie zdravotného poistenia nevzťahuje, a to v dennej forme štúdia. V prípade tretieho, doktorandského stupňa štúdia to platí do 30 rokov v štandardnej dobe štúdia. Ani v jednej z foriem ešte nemá študent dosiahnutý titul – Ing., Mgr., PhD.. V prípade, že sa zamestnáte, toto poistenie za Vás bude platiť Váš zamestnávateľ, keďže ste však zatiaľ študujúci, je dobré sa zaoberať zatiaľ hlavne sociálnym poistením.

Daňové priznanie

Daň z príjmu fyzických osôb nie je nutné podávať, ak ste nezarobili za rok viac, ako 1822,37 €. Avšak, ak za Vás Váš zamestnávateľ zaplatil preddavky na daň, je dobré si ho podať, aby ste ich získali späť.

Druhou možnosťu je zamestnávateľovi dodať ročné zúčtovanie preddavkov na daň, ak ste nemali žiadny iný príjem okrem práce u svojho zamestnávateľa (teda ani živnosť). Termín je 15. február 2014. O toto zúčtovanie treba požiadať u posledného zamestnávateľa v prípade, že ste boli zamestnaní u viacerých.

Či ste povinní podať daňové priznanie, môžete zistiť napríklad tu.

Ako si nájsť prácu?

Je možné hľadať na internetových stránkach, ktoré ponúkajú nespočet inzerátov každý deň. Môžete si samozrejme podať aj vlastný inzerát, že hľadáte prácu. O niečo väčšiu šancu však pravdepodobne máte, ak si vytvoríte životopis a umiestnite ho na niektorý z väčších slovenských pracovných portálov (napr. Profesia).

Študenti často využívajú služby pracovných či personálnych agentúr, ktoré sprostredkovávajú prácu, avšak z odpracovanej mzdy si vezmú províziu. Na Slovensku ich je vyše tisícdvesto. Zoznam tých, ktoré majú povolenie nájdete tu.

Zdroje

http://www.sme.sk/…everuju.html

http://karierainfo.zoznam.sk/…zamestnancov

http://studentskefinancie.sk/…ady-a-odvody?…

http://studentskefinancie.sk/…e-preddavkov

 

Zdroj fotografie: www.sxc.hu

Ďalšie články k téme