Pripravte sa na maturitný rok

10. 9. 2015 | Rady maturantom

Nový školský rok už začal a vy ste vkročili do posledného ročníka strednej školy. Všetci hovoria, že tento posledný rok je najnáročnejší, no vy ani poriadne neviete, čo vás čaká. Maturity, prihlášky… a čo ešte? Máme pre vás prehľad, na čo sa v tomto ročníku pripraviť.

1. polrok

Na začiatku školského roka, keď sa po prázdninách znovu prispôsobíte na školský režim, je užitočné rozvrhnúť si časový plán. Čo vás kedy čaká, čo sa do kedy naučiť, na čo pripraviť… Dôležité je potom stanovené termíny aj dodržiavať, aby sa vám všetko nenakopilo a nemali ste zbytočný stres. Do konca septembra si však musíte podať prihlášku na maturitnú skúšku, teda vybrať predmety (okrem slovenského a cudzieho jazyka), z ktorých budete maturovať.

V októbri určite nie je na škodu si začať vypracovávať maturitné otázky, resp. okruhy. Ak si nepotrpíte na vlastné poznámky alebo ste príliš leniví, popýtajte sa starších spolužiakov, či by vám neposkytli ich vypracovania. Nezabudnite si ich však skontrolovať a porovnať so svojimi poznámkami. Aj keď kamarátovi veríte, nemusí to mať bez chyby.

Okrem toho sa v októbri – novembri pripravuje aj stužková slávnosť. Vtedy ide škola bokom a všetky sily sa sústreďujú na jej úspešnú organizáciu. No nemusíte ten čas premárniť, najmä ak nie ste v „hlavnom“ organizačnom tíme. Pokiaľ ešte nemáte vybratú vysokú školu, mali by ste sa po nejakej začať pozerať. Preklikávať weby škôl alebo prezerať vysokoškolské portály. Zisťovať podmienky prijatia, aby ste sa v prípade prijímacej skúšky vedeli na ňu v dostatočnom predstihu začať pripravovať. V tomto čase bývajú aj veľtrhy vysokých škôl, ktoré vám tiež môžu pomôcť pri výbere budúceho štúdia. Keď si niektorú zo škôl vyberiete, zistite si, kedy má deň otvorených dverí a choďte sa na ňu pozrieť. Navyše vám tam odpovedia na všetky vaše otázky ohľadom štúdia na ich škole.

Koncom novembra alebo v decembri sa už môže končiť podávanie prihlášok na niektoré školy, najmä na umelecké. Mnohé školy vyžadujú ako prijímaciu skúšku Národné porovnávacie skúšky spoločnosti SCIO. Už pred Vianocami býva ich prvý termín. Čím skôr na ne pôjdete, tým menšia konkurencia tam bude. Väčšina študentov chodí na prvý termín len „skúsiť“ alebo sa prihlási na neskoršie termíny. Ak sa na prvý termín poctivo pripravíte, môžete tak získať skvelý výsledok. Ak vám však nevyjde podľa predstáv, máte ešte čas prihlásiť a pripraviť sa na ďalšie termíny. Všetky termíny a miesta nájdete tu.

V januári budete myslieť najmä na uzatváranie známok na polročné vysvedčenie. Bude vás čakať veľa testov a skúšania, no tých, čo si podali prihlášku na umelecké odbory, už aj prijímacie skúšky. V tomto období na vás učitelia ešte asi budú tlačiť, veď známky z polročných vysvedčení vyžadujú vysoké školy. No po ich uzatvorení učitelia nematuritných predmetov zvyknú povoliť v nárokoch, a tak sa môžete viac sústrediť na tie maturitné.

2. polrok

Február je mesiac prihlášok. Mnohé školy prijímajú prihlášky len do konca tohto mesiaca. Väčšina prihlášok sa dnes už posiela elektronicky. Nezabudnite však pripojiť k prihláške všetky dokumenty, ktoré sa na váš odbor vyžadujú a najmä potom prihlášku zaplatiť. V tomto čase zvyknú mať školy aj dni otvorených dverí, ktorých návštevu určite nebudete pri rozhodovaní ľutovať.

V marci sa ešte dajú posielať prihlášky na niektoré školy. Takže ak ste premeškali februárové dátumy, nezúfajte a pošlite prihlášku tam, kde ich ešte prijímajú. A keď vybavíte všetky veci okolo prihlášok, sústreďte sa na písomné maturity, ktoré musíte v marci zvládnuť. Povinné predmety sú slovenský jazyk a cudzí jazyk. Z obidvoch jazykov musíte napísať test (externú časť) na minimálne 33 % a sloh na minimálne 25 %. Slovenský jazyk a literatúra sa píše 15. marca 2016, cudzie jazyky 16. marca 2016 a matematika, ktorá nie je povinná, 17. marca 2016.

V apríli začína vrcholiť vaša príprava na ústnu, teda internú časť maturitnej skúšky. Väčšinu okruhov by ste už mali ovládať. Dobré je napísať si ku každému maturitnému okruhu osnovu, podľa ktorej budete odpovedať, ak si danú otázku vytiahnete. V triede určite začnete riešiť prípravu a výrobu maturitného tabla.

A v máji to vypukne. Už koncom apríla, ale najmä začiatkom mája, sa na odborných školách konajú praktické maturity. Potom sa uzatvárajú známky na koncoročné vysvedčenie, nasleduje lúčenie so školou, vystavenie tabla a akademický týždeň. Je to týždeň pred maturitným týždňom a vtedy majú všetci maturanti voľno na doučenie, opakovanie. Obdobie ústnych maturitných skúšok je stanovené na 23. mája až 10. júna 2016. Po maturite si už len preberiete vysvedčenia, a tým úspešne ukončíte strednú školu.

V júni už niektorí majú prázdniny, najmä ak sa prihlásili na odbor, na ktorý prijímajú bez prijímacích skúšok. Už len čakajú na rozhodnutie o prijatí. Tí, ktorí sa na taký odbor neprihlásili, sa neprestanú učiť ani po maturite. Prijímacie skúšky sa zvyknú konať prvé dva júnové týždne. A tí, ktorí na maturite úspešní neboli, majú opravný termín v septembri. Stále sa však môžu dostať na niektorú z vysokých škôl, ktoré vyhlasujú aj druhé kolo prijímacieho konania v lete.

Ďalšie články k téme