Takto pripravíte nezabudnuteľnú stužkovú

14. 11. 2019 | Rady maturantom

Košele, kravaty, profesor dojatý… Známa pieseň od slovenskej skupiny Elán vám určite prezrádza, že sa blíži najobľúbenejšie obdobie študentov na stredných školách. Nastáva čas stužkových slávností. Na prípravu tohto nezabudnuteľného zážitku potrebujete hlavne pevné nervy a dobrú náladu. Verte či nie ale práve stužková preverí schopnosť vzájomnej spolupráce vo vašej triede.

StužkováNa začiatku by ste si všetci mali uvedomiť, že budete musieť robiť kompromisy. Niekomu sa budú páčiť poháre na víno, inému na šampanské a ďalší by chceli objednať napríklad krígle . Nehádajte sa a nepresadzujte si stále len to svoje. Všetko s úsmevom na perách zvládnete, ak si vopred stanovíte jasné pravidlá. Dohodnite sa, že budete v triede všetci hlasovať a tie poháre, nápoje, jedlá a koláče, ktoré získajú najviac hlasov, napokon vyberiete. Ak s tým nebudete vnútorne aj tak spokojní, snažte sa prispôsobiť väčšine, na konci si ale uvedomíte, že najdôležitejší sú na stužkovej dobrí ľudia, zábava a príjemná atmosféra.

Technika je základ

Stužková je zážitok na celý život a určite si na ňu budete chcieť v budúcnosti zaspomínať. Práve preto nepodceňujte výber kvalitného kameramana, fotografa a DJa. Pokiaľ budete komunikovať s ľuďmi, ktorí poskytujú tieto služby, určite si od nich vypýtajte ukážky, aby ste sa vyvarovali rozmazaným fotografiám a videozáznamom. Pri výbere hudby nezabúdajte na to, že na stužkovej budú aj vaši rodičia, preto DJovi nekážte, aby hral len techno alebo rap. Najlepšie bude, ak sa medzi sebou v triede dohodnete na tematických kolách – napríklad ľudové piesne, česká hudba, moderná hudba a podobne a takýto zoznam pošlete DJovi, nech si vie veci vopred pripraviť. Tieto služby by ste si mali objednať v dostatočnom predstihu.

Nepodceňujte výber miesta a jedla

Stužková je síce školskou akciou, usporiadať by ste ju ale mali v krásnej sále. Pri výbere tohto miesta nezabudnite počítať – vy, spolužiaci, rodičia a hostia by ste sa všetci mali cítiť pohodlne a preto je potrebné vybrať miestnosť, do ktorej sa všetci vojdete. Ďalším dôležitým bodom stužkovej je výber jedla a nápojov. Nakúpiť by ste mali dostatok nealkoholických nápojov, aby ste sa počas prestávok mali čoho napiť, ďalej by ste mali vybrať polievku (vhodný je slepačí alebo hovädzí vývar) a hlavné jedlo (klasikou je kuracie alebo bravčové mäso, hranolky, ryža, zelenina). Večera však hosťom stačiť nebude a tak by ste si mali objednať ešte stôl s obloženými misami a koláče.

Na toto nezabudnite

Na stužkovú si ako trieda potrebujete vybrať jednotné poháre s menami a dátumom konania slávnosti, tvar a typ zelených stužiek, veľký džbán a spoločnú tortu, prípadne malé tortičky s vašimi prezývkami. Dôležité je však aj to, aby si jeden člen triedy pripravil prípitok, v ktorom za všetkých poďakuje pedagógom za trpezlivosť a ich čas. Tiež by ste vašej triednej učiteľke alebo učiteľovi mali podarovať darček (vhodný je set šperkov ale aj hodinky). Nezabudnite si však pripraviť aj slávnostný nástup, ktorým sa predvediete rodičom a pedagógom, ako aj program. Práve túto časť stužkovej študenti milujú, pretože sa v nej spravidla nachádza veľa zábavných prvkov, no tým najpamätnejším je vystúpenie mužskej časti triedy (prezliekajú sa za ženy, tancujú Labutie jazero alebo scény z Hriešneho tanca).

Nezabudnite však na to najdôležitejšie – dobre sa baviť s ľuďmi, s ktorými ste strávili krásne roky. Raz na to všetko budete v dobrom spomínať.

Ako by mal vyzerať program stužkovej Nástup študentov – otvorenie večera Príhovor študenta Šerpovanie Príhovor riaditeľa Príhovor triedneho učiteľa Odovzdanie stužiek študentom Spievanie piesne Gaudeaums Odovzdanie kvetov Príhovor rodiča Tanec s rodičmi Tanec s pedagógmi Večera Program Zábava, voľný program Polnočný súd Čítanie častušiek Tanec a rozbíjanie džbánu Darček pre triedneho učiteľa Zábava, voľný program

Viac sa dozviete tu