Učenie na poslednú chvíľu

23. 5. 2019 | Rady maturantom

Maturita, skúšky, štátnice… Všetko sa to nezadržateľne blíži, no vy si aj tak stále hovoríte, že máte na učenie ešte čas. A zrazu si uvedomíte, že toho času už toľko nie je a učiva je naozaj veľa. Potom príde zhon a snaha naučiť sa čo najviac na poslednú chvíľu. Tu sú naše rady pre všetkých prokrastinátorov.

Učenie na poslednú chvíľu

V prvom rade žiadna panika

Prepadla vás, keď ste si uvedomili, že nestíhate. No stresovaním si z toho času, ktorého už aj tak nie je veľa, len viac uberiete. V strese pod vplyvom adrenalínu sa človek vraj naučí viac, ale je to len krátkodobé zapamätanie, a to vám v takomto prípade až tak nepomôže. A najmä – nastavte sa na pozitívne myslenie. Veta „Ja to stihnem!“ vás namotivuje viac ako „Toto nemám šancu naučiť sa na čas“.

Zvoľte stratégiu

Rozvrhnite si, čo sa naučíte kedy. Doobeda jeden predmet, poobede druhý. Koľko času venujete ktorej téme. Keď ide o ústnu skúšku, treba vedieť povedať aspoň niečo. Preto si to naplánujte tak, aby ste vedeli povedať ku každej téme niekoľko viet a tie najdôležitejšie, základné veci. Pri vytváraní plánu si však dávajte reálne ciele. Ak sa učíte pomalšie, určite nezvládnete 30 tém za deň. Nezabudnite si vyhradiť čas aj na jedlo a oddych a hlavne ten plán potom dodržujte. Značte si, čo z neho ste už splnili. Keď budete vidieť, ako vám to odbúda, bude to vaša motivácia.

Využite správne zdroje

Na vypracovávanie tém je teraz už trochu neskoro. Siahnite po zdrojoch, ktoré sú dostupné – poznámky z hodín, učebnice, študentské weby… Nehľadajte odborné knihy, len vás to zdrží. Vo vypracovaných poznámkach či témach od starších spolužiakov je všetko podstatné a nie aj zbytočné „obkecy“.

Pýtajte sa

Ak niečomu nerozumiete, konzultujte. Určite tomu niektorý z vašich kamarátov či spolužiakov rozumie lepšie, tak sa ho nehanbite opýtať, či by vám to nevysvetlil. To, čo pochopíte, si ľahšie zapamätáte, ako keby ste sa to len nabiflili. Slová, ktorým nerozumiete, zameňte za jednoduchšie, ak však nejde o odborné názvy, ktoré sa jednoducho zmeniť nedajú.

Pomáhajte si

Počas tých rokov ste už zistili, ako sa vám učí najlepšie. Niekomu pomáhajú mnemotechnické pomôcky, niekto si v mysli umiestňuje pojmy do známych priestorov ako Sherlock Holmes, niekomu pomáhajú farebné zvýrazňovače, papieriky, obrázky… Možností je veľa.

Improvizujte a učte sa všade

Obklopte sa učivom. Čítajte ho pri akejkoľvek činnosti a naozaj všade. A keď nemôžete čítať, nahovorte si ho napríklad do mobilu a potom len počúvajte.

Nezabúdajte na pitný režim a jedlo

Odmeňujte sa

Nájdite drobnosť, ktorá vás motivuje (napríklad sladkosť) a doprajte si ju vždy po dosiahnutí stanoveného minicieľa. Napríklad po prečítaní piatich tém si môžete dať čokoládu a podobne.

Zatnite sa, nepodvádzajte sami seba a určite to zvládnete!

Ďalšie články k téme