Vianočné darčeky za študentské ceny

8. 12. 2015 | Študentský život

Ešte pred chvíľou sme sa vonku opaľovali alebo sa snažili navyknúť si opäť na školský režim po dňoch oddychu a zrazu sú tu Vianoce. Treba nakúpiť darčeky celej rodine. Nápady by aj boli, no financie nestačia. A tak je potrebné vymyslieť lacnejšiu alternatívu, ktorá až tak nezasiahne študentskú peňaženku.

Pre mamu

Maminy sa v podstate potešia čomukoľvek, čo im dáte z lásky. Môžu to byť voňavé mydielka do kúpeľne či nová chňapka, lebo tá stará je už spálená. Ak ste kreatívna duša, môžete niečo vyrobiť. Kúpte obyčajný kvetináč (alebo zoberte nejaký starý) a polepte ho niečím zaujímavým, napríklad črepmi z hrnčeka alebo vázy, ktoré ste nedávno rozbili. Alebo kúpte obyčajný rámik na fotku, do neho vložte spoločnú fotografiu z dovolenky a oblepte ho mušľami, ktoré ste na dovolenke vylovili. Ak radšej vyrábate niečo na PC, potešiť môže vami vyrobený kalendár s rodinnými fotkami, ktorý si potom už len dáte vytlačiť (čo pri formáte napr. A4 nebude až taká vysoká suma).

Pre otca

Otcovia nebývajú nároční. Ak majú radi pivo, obchodné reťazce predávajú ich rôzne darčekové balenia za relatívne nízku cenu. Veľkým zásahom do vašich úspor nebude ani pekná kravata alebo voda po holení. Ak trávi veľa času v aute, napáľte mu do neho CD s výberom jeho obľúbených skladieb alebo s humoristickými reláciami, ako boli kedysi Stredoslováci a dnes je to napríklad Od veci. Nech sa na cestách nenudí.

Pre súrodenca

V tomto prípade je ťažké zovšeobecňovať. Veľa záleží od toho, či máte sestru, alebo brata a v akom veku sú. Malých súrodencov „vybavíte“ aj nejakou hračkou, u tínedžerov je to už zložitejšie. Zamerajte sa na to, čo vášho brata/vašu sestru baví. Ak na nič neviete prísť, zvoľte niečo univerzálne. Dievča poteší nový lak na nechty alebo špirála, prípadne nejaký hand-made šperk. Chalanovi môžete zohnať odznak s jeho obľúbenou skupinou alebo niečo elektronické, napríklad USB kľúč či slúchadlá.

Pre starých rodičov

Starí rodičia sú tiež vďační príjemcovia akýchkoľvek darčekov. Potešia sa niečomu malému, milému, vyrobenému s láskou, čo si môžu vyložiť do poličky s pohármi a vašimi fotkami zo základnej školy. Preto sa im tiež hodí originálny fotorámik alebo kalendár s rodinnými fotkami. Do neho im môžete zaznačiť narodeniny a meniny celej vašej rodiny. A ak vyrábať naozaj neviete alebo nechcete, môžete sa dohodnúť s rodičmi a zložiť sa s nimi na spoločný darček. Oni už budú vedieť, čo im treba.

Pre kamarátov

Ak si dávate darčeky aj s kamarátmi a s financiami ste už naozaj na hranici prežitia, treba byť hlavne originálni. Urobte im napríklad video, v ktorom zhrniete spoločné zážitky z celého roka. Alebo ich len pozvite na čaj, veď oni najlepšie pochopia vašu finančnú situáciu.

Vo všetkých prípadoch sa originalite medze nekladú. Čím kreatívnejšie, tým lepšie. Keď niekomu vymyslíte darček „na mieru“, zapamätá si ho viac, ako niečo extra drahé. A aj tak nie je také dôležité, čo darujete, ale že si na toho človeka spomeniete a chcete ho potešiť.

Ďalšie články k téme