Yale ponúka najpopulárnejší kurz zadarmo online – pre všetkých!

18. 1. 2023 | Študentský život

kurz zadarmo onlineAko dosiahnuť šťastie a pohodu? Kurz s názvom „The Science of Well-Being“ na prestížnej Univerzite Yale sa snaží túto odpoveď poskytnúť.

Profesorka psychológie na Univerzite Yale Laurie Santos začala kurz vyučovať v marci 2018 prezenčnou formou. Kurz sa stal v krátkej dobe najpopulárnejším kurzom univerzity za posledných 300 rokov. Profesorka sprístupnila následne po výraznej popularite kurz aj online pre kohokoľvek, kto mal záujem. Práve počas koronavírus pandémie vzrástol počet mesačných účastníkov kurzu viac ako o 3000% v porovnaní s rovnakým obdobím v predošlom roku. V apríli 2020 sa počas pandémie do kurzu prihlásilo 860,494 nových poslucháčov a počty rapídne rástli. Doposiaľ sa kurzu zúčastnilo viac než 3,7 milióna ľudí.

V kurze je pozornosť venovaná sérii viacerých výziev vytvorených na zlepšenie a dosiahnutie šťastia a vybudovaniu produktívnych návykov k dosiahnutiu celkovej životnej pohody. Kurz je založený na výskumoch a na základe vedou podložených pozorovaní ponúka stratégie k „získaniu“ šťastia.

Ako prípravu na kurz profesorka odhaľuje niektoré chybné predstavy o šťastí, mylné podnety mysle, ktoré človeka vedú k myšlienkam a pocitom ako ich cíti a vníma a zároveň profesorka ponúka nápovedy ako je to možné pristúpiť k zmene.

Snáď všetci chcú byť šťastní, a tak sa ľudia častokrát mylne domnievajú, že peniaze, lepšia práca, instagramovo krásna dovolenka urobia človeka šťastnejším. Podľa profesorky Santos to tak však  vôbec nie je, a šťastie sa takto nedá dosiahnuť. Odhaľuje, že to nie sú obrovské životné zmeny, ktoré urobia človeka šťastnejšieho. Práve jednoduché a malé zmeny v návykoch, správaní a nastavení mysle dokážu urobiť obrovskú zmenu v našom nastavení a pociťovaní celkovej životnej pohody.

Kurz zahŕňa určité rady, odporúčania a zadania, ako napríklad vymazanie sociálnych sietí, každodennú meditáciu, zapisovanie si, za čo je človek vďačný a vo venovaní viac času milovaným ľuďom v snahe byť šťastnejším.

Poslucháči dostanú v kurze taktiež „domáce úlohy“, ako napríklad vyhradiť si viac čas na cvičenie a spánok, konať viac nezištných dobrých skutkov či viac sociálne interagovať s ostatnými ľuďmi. Aj prostredníctvom plnenia úloh má dôjsť k osvojeniu si návykov na zlepšenie životnej pohody.

Profesorka Santos uvádza, že práve vďaka vedou podloženým stratégiám, na ktorých je kurz založený, majú účastníci po absolvovaní kurzu tendenciu referovať k zlepšeniu ich situácie, k spokojnosti a k väčšiemu pociťovaniu šťastia, a ide o zlepšenie o jeden percentuálny bod. Ukazuje sa tak, že online kurz podložený na vedeckom základe v kombinácii so záujmom účastníka a vďaka plneniu daných úloh, dokáže zlepšiť zdravie jednotlivca výrazným spôsobom a zlepšiť celkový pocit šťastia a pohody. Profesorka Santos tvrdí, že jej sa byť šťastnejšou podarilo práve vďaka vyučovaniu kurzu.

Kurz taktiež ukázal ako dokáže online seminár, ktorý je dokonca aj zadarmo, pozitívne ovplyvniť vo výraznej miere mentálne zdravie jednotlivca, a tak môžu byť takéto kurzy spôsobom ako zlepšiť verejné zdravie v širšej populácii.

Kurz je dostupný online zadarmo pre kohokoľvek cez platformu Coursera. Kurz má 10 týždňov a trvá 19 hodín. Kurz je v anglickom jazyku, no na výber sú titulky v rôznych jazykoch. Kurz sa po korona pauze začal opätovne vyučovať prezenčne aj na univerzite. Kurz je vo všeobecnosti online a zdarma, po zaplatení poplatku je však možné splniť určité úlohy, odovzdať ich za hodnotenie a získať certifikát o splnení kurzu.

Zdroj: Univerzita Yale, CNN


benusova@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme