Aké obmedzenia čakajú univerzity v zimnom semestri?

10. 9. 2021 | Aktuality

Zimný semester a covidZačiatok zimného semestra sa nezadržateľne blíži a správy o vzrastajúcich prípadoch ochorenia Covid-19 sú na vzostupe. Väčšina profesorov a študentov dúfala v čo najmenej obmedzujúcu formu vyučovania, no už teraz je jasné, že určitým obmedzeniam sa univerzity a vysoké školy nevyhnú ani tento akademický rok.

O otvorení zimného semestra rozhoduje každá univerzita a vysoká škola samostatne. Pre všetkých zjednocujúco však hlavný hygienik Ján Mikas  vydal usmernenie k prezenčnej aj dištančnej forme výučby s platnosťou od 6. septembra.

Hlavný hygienik opätovne vyzval k očkovaniu sa, zdôrazňujúc jeho dôležitosť pri udržaní škôl čo najdlhšie otvorených. Ďalej spomenul známe preventívno-bezpečnostné zásady vetrania miestností, udržiavania čo najväčších rozostupov či nevyhnutného prekrytia horných dýchacích ciest. Univerzity a vzdelávacie inštitúcie by mali v snahe o ochranu zdravia študentov a zamestnancov kontrolovať vstup do budov a pracovísk, zabezpečiť dostatok dezinfekcie či ochranné pomôcky pre zamestnancov.

V prípade zápisu do štúdia sa odporúča tento úkon vykonať dištančne a v prípade, že takáto možnosť nie je z akýchkoľvek dôvodov umožnená, treba dodržiavať nevyhnutné epidemiologické opatrenia.

Zatváranie škôl a forma výučby by sa mala odvíjať od COVID automatu v konkrétnom regióne. V zelenej farbe považuje hygienik za vhodné ubytovať všetkých študentov bez obmedzení. So zhoršujúcou sa situáciou a alarmujúcejšou farbou regiónu by malo byť ubytovanie umožnené len študentom prezenčnej výučby v kombinácii s jedným z odporúčaných preventívnych opatrení, ktorými sú očkovanie, prekonanie ochorenia či negatívny test.

K zásadám zdravotne bezpečného ubytovania platí aj odporúčanie zakázať návštevy na internátoch, obmedzenie zhromažďovania sa študentov v interiéri študentských domovov a limitovanie stretávania sa študentov medzi budovami, blokmi či izbami. V študovniach by mal byť zredukovaný počet študentov aspoň na polovicu kapacity.

Medzi ďalšie špecifickejšie odporúčania hlavného hygienika patrí zváženie slávnostného otvorenia akademického roka nabádajúc k jeho neuskutočneniu. Rovnako hlavný hygienik neodporúča prezenčné zasadnutie akademického senátu či ďalších hromadných podujatí.

V neposlednom rade vyzval Ján Mikas k spolupráci univerzít pri trasovaní možných nakazených kontaktov vďaka povinnosti viesť si a uchovávať evidenciu dochádzky vysokoškolákov na vyučovaní či iných študijných aktivitách prebiehajúcich prezenčnou formou.

 

 

Zdroje: TASR

Ďalšie články k téme