Rekonštrukcia internátov

30. 8. 2021 | Aktuality

slovenské interátyVysokoškolské internáty sa na Slovensku dlhodobo netešia práve z lichotivej povesti. Ako sa býva na internátoch v našom hlavnom meste či ako vyzerajú internáty po celom území Slovenska môžete zistiť vďaka našim predošlým článkom.

Uplynulé mesiace prázdnin, bez prítomnosti študentov na internátoch, poskytli príležitosť pustiť sa do prerábania študentských domovov. Šance sa chopila Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, ktorá už v Júli z časti z peňažných zdrojov univerzity, z časti zo zdrojov štátneho rozpočtu, vo výške 1,77 milióna eur, ukončila obnovu študentského domova Nová Doba. V tomto prípade nastalo zníženie počtu spolubývajúcich z troch na komfortnejších dvoch, a tak došlo k zvýšeniu hygienického a ubytovacieho štandardu pre študentov.

Prešovská univerzita už v období rokov 2018-2020 uskutočnila najrozsiahlejšiu exteriérovú a interiérovú rekonštrukciu v histórii pôsobenia na svojich dvoch hlavných študentských domovoch v areáli školy na Ulici 17. novembra. Obnova vyšla na takmer 4,5 milióna eur. V nedávnom období sa univerzita pustila do modernizácie takmer polstoročnej budovy študentského domova na Námestí mládeže. V rámci rekonštrukcie dôjde k obnove ubytovacích buniek, kedy bude každá bunka vybavená sociálnym zariadením a k obnove spoločenských priestorov, čo znamená, že na chodbách pribudnú kuchynky. Rekonštrukcia zahŕňa obnovu omietok, podláh a vymaľovanie interiéru. Postupne má dôjsť k rekonštrukcii aj štvrtého študentského domova PU na Exnárovej ulici.

Čo sa týka najvyťaženejších a snáď najznámejších internátov na Slovensku, tých bratislavských, ktoré by si zaslúžili rekonštrukciu ako soľ, napríklad taká Univerzita Komenského prevzala minulý mesiac projektovú dokumentáciu k rekonštrukcii internátu Ľ. Štúra, konkrétnejšie výškového bloku B. vo vysokoškolskom meste Ľ. Štúra – Mlyny. Má ísť o obnovu zo štátnych zdrojov a má dôjsť k zväčšeniu izieb a balkónov. Rovnako má nastať zdvojnásobenie  spoločenských sociálnych zariadení a zvýšenie životnej úrovne študentov. Ak univerzita docieli priaznivé tempo obstarávania a samotnej rekonštrukcie, obnova by mala nastať v časovom horizonte najneskôr štyri roky.

Ktovie, možno sa tento rok mnohí nádejní prváci ocitnú na zrenovovaných internátoch, čo by sme každému úprimne dopriali.

Zdroje: TASR