Ako vyzerajú slovenské internáty?

16. 6. 2021 | Študentský život

bývanie na internátochPre mnohých predstavuje vysokoškolský život spanilú a častokrát odvážnu študentskú cestu bývania na internátoch, ktorá po strastiplných podmienkach na život, dokáže byť koniec koncov krásnym a pamätným obdobím vysokoškolského života.

Aby sa človek k  spomienkovému optimizmu dopracoval, najprv sa pravdepodobne nevyhne bývaniu na slovenských vysokoškolských internátoch pofidérnej povesti. Ako sa býva na bratislavských internátoch sa dočítate v sérii našich starších článkov Takto sa býva v Bratislave na internátoch: časť I., časť II.časť III.

Študentská rada vysokých škôl na jeseň minulého roku zorganizovala výstavu #môjintrák mapujúcu stav väčšiny priestorov vysokoškolských internátov na Slovensku. Mnohé internáty sú v dezolátnom stave, sľubované rekonštrukcie sa odzrkadlili len pramálo, ubytovanie sa doslova rozpadá pod nohami. Poznáte to z rozprávania, v tom horšom prípade z vlastnej skúsenosti, zatekajúce okná, zdieľané plesnivé sprchy, roztoče a iná háveď. Výstava už bola síce ukončená, no zo snách zasadiť sa o dôstojné ubytovanie s cieľom ukázať ako študentom, tak aj širšej verejnosti, že sa niektoré internáty podarilo úspešne zrekonštruovať a poukázať na to, ako časť z nich ešte stále čaká na finančné prostriedky, vzišla aj publikácia  #môjintrák – ako žijú vysokoškoláci v roku 2020.

64 stranovú PDF publikáciu s fotodokumentáciou stavu vysokoškolského ubytovania na Slovensku nájdete aj na stránke Študentskej rady vysokých škôl. Publikácia zahŕňa fotky z internátov naprieč Slovenskom od Bratislavy, cez Bystricu až po Košice. V období podávania prihlášok na vysokoškolské ubytovanie môžete nahliadnuť, ako to bude vyzerať na tom vašom internáte, no možno sa vyhnete zbytočným obavám vopred, ak to aj neurobíte.

Zdroje: https://srvs.eu/mojintrak/