Takto sa býva v Bratislave na internátoch

4. 7. 2016 | Študentský život

Prijali vás na vysokú školu, ktorá sa nachádza v slovenskej metropole – Bratislave? Okrem toho, že budete musieť riešiť nové prostredie v škole, s najväčšou pravdepodobnosťou vás čaká aj bývanie na jednom z tamojších internátnych zariadení. Nebojte sa toho, že už nebudete mať pravidelne navarené, skutočný život so sebou prináša množstvo problémov s ktorými sa budete musieť vyrovnať. Ubytovanie a po ukončení akademického roka odubytovanie pre vás budú tými najznámejšími pojmami. Pokiaľ všetko s gráciou zvládnete, môžete sa tešiť na neustále stretávanie nových ľudí na chodbách alebo kuchynkách. Potom sa známymi pojmami stanú kuchynkovice, chodbovice a podobné akcie. Hlavne sa nevystrašte! Ako a kde teda bývajú študenti v Bratislave?

internát

Vysokoškolské mesto Ľ. Štúra – Mlyny UK

Toto ubytovacie zariadenie je najväčším na území Slovenskej republiky. Tri objekty, ktoré budete poznať pod názvami – Štúrák A/B, Átriové domky (Átriáky) alebo Manželské internáty (Manželáky) dokážu poskytnúť ubytovanie až pre 6500 študentov. Výhodou toho zariadenia je fakt, že cez letné obdobie sa môžu ubytovať aj neštudenti.

Štúrák

Átriové domky

Manželské internáty

Zuzana (Ružomberok)

Bývala som na Štúráku, chvíľu na dvojlôžkovej nezrekonštruovanej izbe, neskôr na trojlôžkovej zrekonštruovanej izbe. Výhodou toho bývania bola cena, mesačne som totiž platila približne 60, neskôr 70 eur. Nevýhod však bolo viac. Nemohla som mať na izbe žiaden spotrebič a na lepšiu izbu som sa dostala len vďaka známostiam. Neskôr, keď som bývala na zrekonštruovanej izbe, to bolo oveľa lepšie. Na jedno poschodie však stále pripadala jedna kuchynka a v zlom stave boli aj sociálne zariadenia, ktoré nikdy nikto neupratoval. Niekedy som použila radšej toalety v tamojšom bare. Prala som oveľa radšej doma, než na internáte, pretože som na pračku musela veľmi dlho čakať. Najväčším problémom nezrekonštruovaných izieb však boli nezatesnené okná a skrine, ktoré sa sem tam zasekli a nedali sa otvoriť. Návštevu som musela hlásiť vopred a taktiež hneď aj zaplatiť. Za problém som v tej dobe pokladala aj poschodia, na ktorýchz boli ubytovaní študenti z Erasmu. Boli hlučné a veľmi neporiadni.

Paula (Lendak)

Bývala som na dvojlôžkovej izbe. Platila som za ubytovanie necelých 69 eur. Síce to bola izba pre dve osoby ale priestor bol naozaj veľmi malý, sociálne zariadenie sme mali zdieľané s ďalšími 8 ľuďmi. Inak som sa v týchto priestoroch cítila veľmi dobre, zaváži hlavne to, s kým bývate, na chodbe sme sa medzi sebou poznali a často smer robili akcie, akými boli napríklad vianočné kapustnice na kuchynke. Stálo to za to! V konečnom dôsledku budete vždy spomínať na ľudí a nie na priestory.

Michaela (Hanušovce Nad Topľou)

Bývala som na Štúráku, na dvojlôžkovej izbe, ktorá bola nezrekonštruovaná. Vždy som si hovorila, že je dobre, pretože sa na tomto mieste dalo spať. Mala som kde zložiť hlavu, nepršalo na mňa, na tomto internáte je však dôležité, na ktorú stranu je vaša izba orientovaná, smerom na Karlovu Ves (tam, kde zapadá slnko) je veľmi horúco. Pokiaľ bývate a máte izbu otočenú smerom na Átriové domky, je to lepšie. Izba je chladnejšia, na balkónoch je menej holubov a rovnako je to aj s prachom. Vždy som však mala problém s priestorom na odkladanie vecí, vždy bol totiž malý.

Ubytovacie zariadenie Slovenskej Zdravotníckej Univerzity v Bratislave

Ubytovacie zariadenie dokáže poňať 294 ľudí, ubytovať sa môžu v dvojlôžkových, jednolôžkových izbách a veľkých apartmánoch.

Martina (Topoľačany)

Bývala som na internátoch Slovenskej zdravotníckej univerzity. Výhodou tohto internátu je to, že bývate vo dvojici. K dispozícii máte samostatnú sprchu a toaletu. V izbe sa nachádza jeden veľký a ďalší malý stôl, dve postele, a celkovo je to malý priestor. Kuchynka bola pre celé poschodie spoločná. V nej sa nachádzala dvojplatnička, dve mikrovlné rúry a dve chladničky. Za nevýhodu pokladám umyvadlá, ktoré sa pravidelne zapchávajú, slabý internet a doplácanie za každý jeden spotrebič, dokonca aj za žehličku na vlasy. Platila som približne 115 eur mesačne. V ubytovacom zariadení bývali prevažne študenti Slovenskej zdravotníckej univerzity, v objekte sa však mohli ubytovať aj ďalší ľudia, ktorí mali rodinného príslušníka v nemocnici. Ďalšou nevýhodou bolo to, že sme si nikdy nemohli priniesť žiadnu návštevu.

Študentský domov Mladá garda

Toto internátne ubytovanie sa nachádza v bratislavskej časti Nové Mesto. Bývajú tu prevažne študenti Fakulty architektúry, Fakulty chemickej a potravinárskej technológie a Strojníckej fakulty. V letných mesiacoch sa tu môžu ubytovať aj turisti.

Michal (Hnúšťa)

Mladá garda má svoje čaro. Pri porovnaní s inými internátmi o ktorých počúvam, má inú atmosféru. Rodinnú, povedal by som. Je to malý internát, určite menší, než ten v Mlynskej doline. Svoje čaro skrýva v tom, že keď vyjdeme na chodbu, tak sa všetci poznáme. Keď vyjdeme pred ubytovacie zariadenie, vždy sa zabavíme. Opekáme, púšťame si hudbu, užívame si mladosť. Izby sú po väčšine pekné, aj keď sú neprerobené, dajú sa zariadiť tak, aby sa človek cítil komfortne. Čo sa týka tých prerobených, sú skvelé – majú nové podlahy, okná, nábytok. Celkovo na internáte každé ráno upratovačky upratujú. Prostredie je veľmi pekné. Okrem ubytovania sa dokonca starajú aj o prostredie a okolie (kvetiny, trávnik). Krásny je hlavne športový areál, kde si človek môže zabehať, zahrať si tenis alebo dokonca futbal.