Takto sa býva v Bratislave na internátoch 2.časť

1. 8. 2016 | Študentský život

S nástupom na vysokú školu vás čaká aj nový režim. Budete sa musieť osamostatniť a zvyknúť si na to, že sa o izbu už nedelíte so svojim súrodencom ale s celkom novým a cudzím človekom. Krásnu kuchyňu, ktorá sa nachádza v pohodlí vášho domova, vystrieda kuchynka na chodbe a rad hladných študentov, ktorí nestihli večeru v jedálni a preto si prišli pripraviť pokrmy rôzneho druhu práve do tejto miestnosti. Nenechajte sa však odstrašiť, mladí ľudia si dokážu spoločne strávený čas na internátoch spríjemniť napríklad spevom, hrou na hudobné nástroje alebo odovzdávaním vzácnych kuchárskych vedomostí ďalším generáciám chemikov, fyzikov, matematikov alebo tlmočníkov. V Bratislave môžete bývať hneď na niekoľkých internátoch. V minulej časti ste sa dozvedeli o Štúráku, Átriových domkoch, Manželských internátoch, ubytovacom zariadení Slovenskej zdravotníckej univerzity ale aj o Študentskom domove Mladá garda. V druhej časti vám prinesieme informácie o ďalších možnostiach ubytovania študentov v metropole Slovenska.

internát VŠ

Vysokoškolský internát Družba

Toto ubytovacie zariadenie slúži pre študentov Univerzity Komenského v Bratislave. Nachádza sa neďaleko historického centra metropoly a tiež je postavené v blízkosti rieky Dunaj. Počas akademického roka sú tu najčastejšie ubytovaní študenti najmä z Prírodovedeckej, Lekárskej a Právnickej fakulty. V tomto komplexe sa nachádza celkovo 2400 lôžok. Prekvapením zariadenia je však to, že okrem internátov má 110 lôžok vyhradených aj pre účely hotelového ubytovania. Prespať tu tak môžu napríklad aj vaši rodičia alebo ďalší príbuzní.

Daniel (Prievidza) – Na Družbe majú študenti možnosť ubytovať sa v bunkových systémoch, buď tak majú vedľa seba dve izby pre tri osoby alebo jednu trojlôžkovú a jednu dvojlôžkovú izbu. Tie sú vzájomne prepojené chodbou. Na bunke sa nachádza aj kúpelňa, toaleta a ďalšia chodba, v ktorej sú skrine a mini kuchynka. Ja som s ubytovaním na Družbe spokojný, spoločenské stretnutia ako napríklad chodbovice či izbovice sa na tomto internáte veľmi nekonajú, je skôr taký pokojnejší. Študenti sa oveľa radšej zabávajú vonku alebo v neďalekých baroch, akými sú napríklad Kings či Havana. Výhodou je aj to, že internáty v Mlynskej doline sú od Družby vzdialené približne len 20 minút pomalou chôdzou, takže môžete ísť navštíviť kamarátov bez čakania na spoje mestskej hromadnej dopravy. V tomto zariadení nemáme žiadne turnikety, takže sa pri vchode do budovy ešte stále identifikujeme obyčajným preukazom.

Študentský domov Mladosť

Toto ubytovacie zariadenie slúži pre študentov Slovenskej technickej univerzity. Izby sú zoradené v bunkovom systéme a na výber je možnosť ubytovať sa v jedno, dvoj alebo trojlôžkovej izbe. Celkovo môže na tomto internáte nájsť svoj nový domov až 1625 študentov. V blízkosti budov sa nachádzajú aj tenisové kurty a otvorené ihrisko.

Matúš (Ružomberok) – Na Mladosti som býval iba jeden rok. Izba sa mi nepáčila, so spolubývajúcim sme si ju ale zútulnili po svojom. Skôr som si na Mladosti cenil to, že sa nachádza v tesnej blízkosti Mlynov a stále sme sa tak mohli zabávať aj s inými ľuďmi, než so študentmi Slovenskej technickej univerzity. Chodievali sme spolu hrávať futbal aj volejbal na priľahlé ihriská a tiež sme si v núdzi, keď sa v chladničke minuli všetky potraviny, chodili kupovať bagety dole do bufetu, ktorý sa nachádza priamo pri vchode do internátu. Skvelé boli aj párty v Elame, ten som mal tak blízko, že som si tam mohol zaskočiť pokojne aj v papučiach a pyžame. Neskôr som sa rozhodol, že sa s kamarátmi presťahujem do bytu.

Študentské domovy Ekonomickej univerzity

Na území Bratislavy sa nachádza hneď aj niekoľko ubytovacích zariadení, ktoré svojim študentom sprostredkúva Ekonomická univerzita. Sú nimi ŠD Dolnozemská, ŠD Starohájska 4, ŠD Starohájska 8, ŠD Prokopa Veľkého 41, ŠD Hrobovňa 4, ŠD Ekonóm, ŠD Vlčie hrdlo a Student residence. Tieto zariadenia však podporujú aj kultúrny, občiansky, spoločenský a športový život svojich študentov.

ŠD Vlčie hrdlo

Student residence

Martin (Bardejov) – Bývam v Študentskom domove Vlčie hrdlo. S týmto ubytovaním spokojný nie som ale dokážem sa uskromniť. Jeho najväčšou nevýhodou je fakt, že je od centra mesta, prípadne od ďalších internátov, ďaleko. Väčšinu času z dňa preto trávim niekde s kamarátmi v meste, aby som sa nemusel zbytočne voziť sem a tam.

Tatiana (Poprad) – Ubytovaná som bola na internáte Vlčie hrdlo. Po roku som sa ale rozhodla odísť, nakoľko bol tento komplex od všetkého veľmi vzdialený. Cesta do mesta trvala neskutočne dlho a tak sme si radšej s kamarátmi našli v Bratislave podnájom. Bývanie je síce tým pádom drahšie ale som spokojnejšia. S nikým sa nemusím deliť o izbu a všetko mám oveľa bližšie.