Ako na to: Nebojte sa výberu študijného odboru

3. 10. 2019 | Rady maturantom

Každého z vás baví niečo iné. Niektorí obľubujú matematiku, chémiu a fyziku, zatiaľ čo tí ďalší uprednostňujú humanitné vedy, akými sú napríklad filozofia, etika, estetika alebo dejiny. Vedzte, že už počas strednej školy určite všetci začnete tušiť, čomu by ste sa vlastne v budúcnosti chceli venovať. Ako si teda správne vybrať študijný odbor?

výber študijného odboru

  • Zamerajte sa na to, čo vás baví

Pokiaľ sa rozhodnete študovať to, čo vás naozaj zaujíma, tak ste rozhodne vyhrali. Nebudete sa totiž musieť nútiť do učenia nezáživných informácií. Každý z vás si predsa dokáže predstaviť niečo, v čom naozaj vyniká. Máte dobré známky z predmetov akými sú chémia, fyzika alebo matematika? Pravidelne sa zúčastňujete rôznych olympiád a máte pri tom vždy pocit, že strácate pojem o čase, pretože vás to nesmierne zaujíma a baví? Máte s určitosťou predpoklad stať sa výbornými vedeckými pracovníkmi. Pri výbere vhodného študijného odboru nikdy neignorujte to, v čom vynikáte. Presne tieto záujmy vám totiž môžu zabezpečiť šťastné a spokojné štúdium na univerzite.

  • Zistite od ľudí okolo seba, v čom ste dobrí

Pokiaľ však máte pri výbere študijných odborov dilemu, nebojte sa obrátiť na ďalších ľudí, ktorí vás veľmi dobre poznajú. Oslovte rodičov, príbuzných alebo najlepších kamarátov. Na rovinu sa ich opýtajte, čo podľa nich ovládate a čo vám ide. Nemáte čo stratiť, pretože vďaka ich názorom sa na celý problém budete môcť pozrieť aj z úplne iného uhla a možno práve na základe informácií, ktoré od nich získate, si vyberiete študijný odbor, ktorý vám bude „ušitý ako na mieru“. Veď vás predsa väčšina ľudí vo vašom živote pozná už od malička.

  • Rozhodujte sa však sami za seba

Pri výbere vysokej školy a študijného odboru však vždy počúvajte svoj vnútorný hlas. S ukončením strednej školy alebo gymnázia začne aj váš život samostatného a dospelého človeka. Pokiaľ z vás rodičia alebo príbuzní chcú mať doktorov, právnikov alebo farmaceutov tak sa najskôr uistite, že si vašu budúcnosť vyberáte vy a že ju za vás nevyberajú iní ľudia. Všetko, čo sa rozhodnete urobiť, robte len a len pre seba. Nikto z nich totiž nebude sedieť na vašom mieste v škole a ani za vás nebude chodiť na ťažké testy a skúšky. Nebojte sa rodičom povedať, že chcete študovať niečo iné. Vždy u nich totiž preváži to, že pre vás chcú len to najlepšie a túžia po vašom šťastí. Spolu budete schopní nájsť kompromis. –

  • Ak premýšľate racionálne, počítajte s drinou

Patríte však medzi študentov, ktorí o svojej budúcnosti premýšľajú chladne, logicky a racionálne? Ak si nechcete študijný odbor primárne vyberať podľa toho, čo vás baví, ale podľa toho, ako sa po absolvovaní vysokej školy s diplomom uplatníte a či budete dobre finančne ohodnotení, tak si to vopred dobre a poriadne premyslite. Zvážte hlavne, či vás štúdium príliš nezaťaží, či ho zvládnete a hlavne sa opýtajte svojho vnútra, či vám to všetko stojí za drinu, ktorá vás čaká. Tvrdá práca a štúdium sa vám pri veľkej dávke snahy ale rozhodne vrátia a to v podobe dobrých výsledkov. Ak ste si na sto percent istí, že sa chcete roky venovať ťažkým študijným odborom, akými sú napríklad medicína alebo právo, tak sa na to zamerajte a nevzdajte sa. Zmierte sa ale s tým, že budete musieť väčšinu času tráviť na internátnej izbe s hlavou v knihách a skriptách.

 –

  • So študijným odborom si vyberáte aj mesto

Bratislava, Košice, Banská Bystrica, Zvolen, Ružomberok, Žilina, Trnava a ďalšie. Na výber máte z veľkého počtu slovenských miest. Nezabúdajte preto, že s voľbou študijného programu a vysokej školy si tiež volíte aj mesto, v ktorom počas štúdia strávite niekoľko rokov. V tomto prípade platí slovné spojenie – čím väčšie, tým lepšie. Vo veľkých mestách sa vám totiž naskytne aj viac možností, ktoré sa týkajú brigád a ďalších pracovných príležitostí. Ak sa však nechcete priveľmi vzdialiť od domova, vyberte si vás vytúžený študijný program v meste, ktoré sa nachádza vo vašom okolí. Slovensko predsa nie je až také veľké. Medzi vami sa však nájdu aj takí, ktorí by sa v budúcnosti chceli odsťahovať do zahraničia. Aj na tento dôležitý bod preto myslite pri výbere odboru na vysokej škole. S učiteľstvom slovenského jazyka by ste sa totiž zrejme v zahraničí nezamestnali. Nebojte sa, buďte odvážni a nezabúdajte snívať. Všetko to vás totiž bude pri štúdiu poháňať.