Ako najlepšie využiť veľkonočné prázdniny?

24. 3. 2023 | Študentský život

veľkonočné prázdninyDátum Veľkej noci sa každý rok mení a niekedy sa môžeš medzi rokmi líšiť až o mesiac (od 22. marca do 25. apríla). Ako sa ale dátum stanovuje? Výpočet je pomerne komplikovaný a dokonca sa líši medzi jednotlivými cirkvami. V tej kresťanských cirkvách je to vždy prvá nedeľa po prvom splne po jarnej rovnodennosti, ktorá je 21. marca. Tento rok padol začiatok Veľkej noci na druhú aprílovú nedeľu, teda 9.4. Napríklad budúci rok to bude presne posledný marcový deň, teda 31.3. Zaujímavosťou je, že najskoršieho možného začiatku Veľkej noci, teda 22. marca sa tak skoro nedočkáme, na tento termín nepadne nikdy v 21. ani v 22. storočí.

Ako si ale naplánovať tohtoročné voľno? 

Aj keď veľkonočné obdobie trvá viac ako týždeň (od Kvetnej nedele až do Veľkonočného pondelka) veľkonočné voľno začína v piatok 7.4., na Veľký piatok, nasleduje Veľkonočná sobota, Veľkonočná nedeľa a posledným dňom je Veľkonočný pondelok, ktorý je 10. apríla. Prázdniny začínajú o deň skôr, teda vo štvrtok 6.4. a končia o deň neskôr, v utorok 11.4.

So 6 dňami voľna sa dá už niečo vymyslieť. 

Pokiaľ ste fanúšikmi tradícií, skúste si tento rok sami upliesť korbáč z vŕbových prútov alebo si skúste vyzdobiť kraslice netradične. Namiesto farieb požite zeleninu či ovocie a budete prekvapení z výsledku. Vedeli ste, že vyvarením červenej repy, šupiek zo žltej cibule, červenej kapusty, kari korenia či špenátových listov s kvapkou octu získate krásne prírodné farby. Stačí do nich vajcia vložiť na noc a ďalší deň sú zafarbené.

Vedeli ste, že s každým veľkonočným dňom sa viažu nejaké povery? Napríklad na Zelený štvrtok, ako už z názvu vyplýva, by sa mali jesť zelené potraviny, na Veľký piatok by sa nemala prať bielizeň a nikomu by ste ani nemali nič darovať, predávať ani požičiava alebo na Bielu sobotu by ste mali vymiesť doma novou metlou.

Cestujte 

Pokiaľ šibačky nie sú vašim obľúbeným obdobím, neváhajte niekam vyraziť. Výhodou Veľkej noci je, že môžete ísť do tepla alebo na lyže a ani v jednom prípade nemusíte chodiť na druhý koniec planéty. Kúsok za hranicami stále nájdete lyžiarske strediská v dostatočnej výške na to, aby mali stále sneh a zároveň sa v nižších polohách začína otepľovať, čo je ideálne na spoznávanie nových miest.

Oddýchnite si 

Máte za sebou alebo pred sebou náročnejšie obdobie? Využite voľno na oddych a doprajte si trochu času pre seba. Prečítajte si dlho odkladanú knižku, stretnite sa s kamarátmi, navštívte rodinu,  zašportujte si, choďte na prechádzku alebo proste veľa spite. Doplňte si jednoducho to, čo ste si odopierali alebo si to práveže nadbehnite. Aj keby si tieto aktivity človek mal dopriavať pravidelne a nie len takto nárazovo, niekedy to proste nejde. Tak sa venujte tomu, čo vám urobí radosť.

Dobehnite si resty 

Máte v škole či na brigáde niečo zameškané? Vyčleniť si aspoň jeden deň na sústredenú prácu vám pomôže v dokončení mnohých vecí, ktoré ste možno doteraz odkladali. Alebo práve naopak, pokiaľ viete, že vás v najbližšom období niečo čaká a nemáte plány na každý deň, skúste si tú práce nadbehnúť. Získate tak čas neskôr. Môže sa stať, že vám do toho skočí ešte niečo iné a odrazu toho bude na vás príliš. Takto sa tomu môžete jednoducho vyhnúť.

Nech počas veľkonočných prázdnin plánujete čokoľvek, nezabudnite si ich užiť tak, aby ste si po ich skončení mohli povedať, že to stálo za to.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme