Ako si rozplánovať akademický týždeň?

1. 4. 2016 | Študentský život

Dôležitý deň D sa vám každou jednou chvíľou približuje závratnou rýchlosťou. Prihlášky na vysokú školu máte rozoslané, písomné maturitné skúšky sú už za vami a tak vás ešte čaká ústna maturita. Predtým, než sa za vami definitívne zatvoria dvere učební, v ktorých budete odpovedať, užijete si ešte akademický týždeň. Pokiaľ tento pojem nepoznáte, nebojte sa, určite sa zoznámite. Akademický týždeň totiž predstavuje sedem dní pred ústnou maturitnou skúškou, no verte či nie, v ten posledný určite nebudete oddychovať. Preto je dôležité, aby ste vedeli, ako si toto obdobie rozvrhnúť. Pamätajte, že hektolitre kávy rozhodne nie sú kľúčom, preto tu pre vás máme zopár trikov, ako zmaturovať a nezblázniť sa.

Pokiaľ nepatríte medzi študentov, ktorí si počas celej doby štúdia pravidelne plánovali svoje aktivity a spisovali ich do rozvrhu, nezúfajte. Snažte sa postaviť sa k tejto veci rozumne a venujte sa aspoň počas akademického týždňa plánovaniu. Najlepšie bude, keď si kúpite obyčajnú korkovú nástenku, na ktorú si pripnete rozvrh celého týždňa a ďalšie podstatné veci, napríklad dátum maturitnej skúšky a nejaké povzbudzujúce citáty. Túto nástenku môžete ozvláštniť napríklad aj fotografiou vašej vysnívanej vysokej školy, ktorá vás môže správne motivovať. Pri jej tvorbe sa odreagujete a aspoň si zopakujete, prečo to všetko vlastne musíte absolvovať.

Prvoradé je uvedomiť si, že každý deň budete pociťovať stres. Vlastne to bude príklad dokonalej nepriamej úmernosti – čím menej času, tým viac stresu. Začnite preto svoj deň dobrými raňajkami, doprajte si všetko, na čo máte chuť, či už to budú lievance, palacinky, hrianky alebo praženica. Proti stresu však pomáhajú aj vitamíny B, draslík a horčík. Preto do svojho jedálneho lístka zaraďte napríklad ryby, avokádo, orechy, strukoviny, hydinu, mlieko, mak, sójové bôby, jogurt a taktiež banány. Príprava na maturitnú skúšku vám pôjde oveľa jednoduchšie, keď vášmu telu nebude nič chýbať. Okrem jedla je dôležité, aby ste si každé ráno poriadne zacvičili. Vyskúšať môžete napríklad beh alebo aktuálne veľmi obľúbenú jógu. Pred učením vypustíte paru a budete sa veciam venovať s čistou hlavou.

Pokiaľ patríte do skupiny študentov, ktorým vyhovuje štúdium osamote, nájdite si miesto, ktoré vám vyhovuje. Či už to bude knižnica, kaviareň alebo vaša vlastná izba, rozložte si veci, ktoré pri štúdiu budete potrebovať a spríjemnite si nasledujúce hodiny. Dôležité je totiž pozitívne naladenie, ktoré docielite napríklad počúvaním príjemnej hudby. Doma si ju môžete púšťať z reproduktorov a na verejnosti zase do slúchadiel.

Pokiaľ sa však zaraďujete do skupiny študentov, ktorí sa najlepšie učia v kolektíve, snažte sa obvolať svojich priateľov a stretávajte sa. Okrem toho, že sa navzájom môžete preskúšať už naučenú látku, určite sa zabavíte, pretože tak to už v učebných skupinách býva. Počas tohto akademického týždňa by ste sa mohli stretávať každý deň, sobotu a nedeľu si však radšej nechajte pre seba. Nebudete tak v strese kvôli tomu, že podľa vás vaši kamaráti vedia oveľa viac ako vy. V pokoji si tak radšej doma zopakujte učivo, ktorého učenie vám išlo najťažšie, aby ste si zapamätali aspoň tie najhlavnejšie body danej témy. Tie najzložitejšie veci si v zošitoch alebo knihách vyznačujte farebne, vďaka tomu si ich oveľa lepšie zapamätáte. Pokiaľ vaši kamaráti nemajú čas, skúste sa učivu venovať spolu s vašimi rodičmi alebo súrodencami. Budú ku vám určite pristupovať maximálne otvorene, čo je pre vás veľkou devízou. Vy sa tak tézy rýchlejšie naučíte a vaša rodina si ich zopakuje.

Počas akademického týždňa by ste sa mali určite zriecť všetkých sociálnych sietí. Zabudnite na chatovanie s kamarátmi, lajkovanie fotografií a statusov alebo emočné výlevy maturantov, ktoré vás zneistia. Skúste sa na týchto pár dní od internetu odtrhnúť a pokiaľ si myslíte, že sa vám to nepodarí, tak si aspoň namiesto tohto druhu konverzácie pozrite časť svojho obľúbeného seriálu. V neposlednom rade musíte pochopiť, že vašim najlepším priateľom počas týchto siedmich dní musí byť kvalitný spánok a čerstvý vzduch. Neponocujte, pravidelne si vetrajte, pretože váš mozog potrebuje kyslík, a chodievajte napríklad na prechádzky. Pohyb a aktivita vám pomôže podávať lepšie výkony v učení. Tak veľa šťastia!

Zdroj fotografií: www.freeimages.com