Ako zvládať trému pri maturitách

11. 4. 2016 | Rady maturantom

Písomné maturity sú už za vami, no tie ústne vás ešte čakajú. Všetko sa naučíte, no aj tak príde. Tréma. Nevyhne sa jej asi nikto, kto maturitu neberie na ľahkú váhu. Bojíte sa, či si vytiahnete dobrú otázku, či vám napadne všetko, čo máte povedať, či budete vedieť odpovedať na doplňujúce otázky, či nedostanete „okno“… No práve tréma býva dôvodom toho, že vám z hlavy vypadne aj to, čo viete ako „otčenáš“. Tak ako s ňou bojovať?

Tréma je iracionálna a svoju úlohu v nej zohrávajú chemické procesy v mozgu, ale aj vplyvy prostredia. Prvý dôležitý krok je uvedomiť si, že trému pozná každý, takže aj učitelia, ktorí vás na maturite budú skúšať. Preto keď vedia, že nie ste úplný flákač a zrazu na maturite nič nepoviete, môže za to stres a budú sa vás snažiť upokojiť a odpoveď z vás pomaly „vytiahnu“.

No upokojiť sa by ste sa mali pokúsiť najmä sami ešte pred vstupom do miestnosti. 10–15 minút pred svojou odpoveďou sa dajte do pohodlnej polohy, zhlboka dýchajte a snažte sa uvoľniť svaly aj myseľ. Poriadne si okysličte mozog a snažte sa myslieť na niečo pozitívne a nie na veci, ktorých sa bojíte. Pomôcť môže aj to, ak si cez slúchadlá pustíte príjemnú hudbu.

Mnohým pomáha mať pri sebe nejaký talizman. Nejde ani tak o to, čo to je a či ide o niečo „magické“. Môže to byť čokoľvek, čo môžete mať pri sebe. Ide však o pocit istoty, ktorý daná vec vyvoláva. Netreba sa ale na to viazať až príliš. Ak si talizman zabudnete doma alebo ho náhodou cestou na maturitu stratíte, neznamená to, že bez neho nezmaturujete.

Ako dlhodobejšia pomoc proti stresu slúžia rôzne čaje. Pomáha odvar z ľubovníka bodkovaného, medovky alebo čaj z chmeľu. Treba ich však piť častejšie a dlhšiu dobu, jedna šálka tesne pred maturitou asi veľký účinok mať nebude.

Dlhšiu dobu pred maturitou môžete pracovať na ďalšej veci – nastavte si myslenie. Nemyslite na to „čo ak…“, teda čo zlé sa môže stať. Predstavujte si, ako vojdete dnu, vytiahnete si super otázku, všetko budete vedieť sa odídete s tým najlepším hodnotením. Hlavne tomu verte a buďte si istý sami sebou.

Tesne pred vstupom do miestnosti sa nerozprávajte so spolužiakmi o maturite, o učive, o otázkach. Nepozerajte do poznámok, už sa aj tak nič nenaučíte, len sa zbytočne viac vystresujete. Radšej svoju pozornosť odveďte inde a pokojne sa začnite dohadovať, do ktorého podniku pôjdete osláviť úspešnú maturitu.

A na záver to najdôležitejšie – uvedomte si, že nejde o život. Pri akomkoľvek neúspechu sa vám nič zlé nestane, nikto vás nezabije a svet sa nezrúti. V septembri budete mať druhý pokus ;)

Ďalšie články k téme