Čakajú školy v ďalšom školskom roku covidové opatrenia?

23. 8. 2022 | Aktuality

covidové opatreniaŠkoly si v poslednom období prešli mnohými obmedzeniami a zmenami. Študenti, ale i profesori sa museli prispôsobiť online vyučovaniu, pozmeniť vzdelávacie metódy či si zvyknúť, že počas vyučovania musia mať prekryté horné dýchacie cesty.

Podľa vyhlásení ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga budú školy v nadchádzajúcom školskom roku 2022/2023 fungovať bez zásadných covidových obmedzení, tak ako to bolo pred vypuknutím pandémie Covid-19. Školy budú fungovať normálne a v pokoji, a budú kopírovať momentálne uvoľnené pravidlá.

Od septembra by mal pre školy platiť voľnejší a slobodnejší prístup, pretože sa bude k ochoreniu Covid-19 pristupovať ako ku každému inému bežnému ochoreniu. Študenti a pedagógovia budú odbremenení od nosenia respirátorov a rúšok. Izolácia bude platiť len pre pozitívnu osobu. V prípade masívnejšieho rozšírenia ochorenia bude mať riaditeľ školy možnosť zatvoriť jednotlivé triedy na päť dní. Regionálne úrady verejného zdravotníctva budú môcť vyhlásiť chrípkové prázdniny. Škola bude označená ako ohnisko ak bude nakazených viac ako desať percent študentov. Skutočnosť vysokej nákazy by mala byť ohlásená na príslušnú emailovú adresu ministerstva.

Pozitívny študent sa bude musieť izolovať a bude z vyučovania ospravedlnený na päť dní. U dieťaťa v povinnej predškolskej dochádzke je počet navýšený na sedem vyučovacích dní. Do karantény nebudú musieť ísť blízke kontakty a ani celá trieda ako tomu bolo doteraz. Školy budú mať stále vyhradenú jednu miestnosť v prípade potreby izolovať nakazenú osobu. Študent bude musieť pri návrate do školy predložiť potvrdenie o bezpríznakovosti. Ide o spôsob prevencie.

V školách sa už nebude povinne testovať. Ministerstvo momentálne disponuje na sklade 1,6 miliónom kusov voľných samotestov. Školám už bolo na základe ich záujmu cez regionálne úrady školskej samosprávy rozdistribuovaných viac ako dva milióny skladových zásob samotestov.  Testy budú môcť byť použité podľa potreby na školách s výskytom desiatich percent pozitívnych žiakov z celkového počtu žiakov školy. Odobriť to musia regionálne úrady verejného zdravotníctva. Samotesty budú môcť školy využiť až pokiaľ sa nevyčerpajú ich zásady. Ministerstvo na teraz neplánuje objednávať ďalšie.

V tomto momente sú povolené a mali by sa uskutočniť aj školy v prírode, výlety, exkurzie, kurzy ochrany zdravia či lyžiarske výcviky. V prípade zmeny pandemickej situácie či výskytu neočakávaných skutočností bude rezort školstva na vzniknutú situáciu reagovať operatívne.

Zdroje: www.skolske.sk


benusova@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme