Čerstvý absolvent alias štúdium končí

21. 12. 2012 | Uplatnenie absolventov a študentov

Moje štúdium sa chýli ku koncu alebo som si odniesla zo študijného diplom a som teda čerstvým absolventom.Lenže čo teraz? Chcem prerušiť štúdium, zmeniť odbor, nadviazať ďalším vzdelávaním, pracovať? V článku krátky exkurz do možností, keď sa ocitnete na tomto životnom rázcestí.

Doktorandské štúdium

Jedna z foriem plynulého nadviazania na študentské roky života, tretí stupeň vysokoškolského štúdia. Náplň spočíva zo študijnej a vedeckej časti a absolvovať sa môže v dennej alebo externej forme. Očakáva sa samostatná vedecká, publikačná alebo teoretická a umelecká činnosť.

Absolventi získavajú akademický titul „doktor“ – „PhD.“ („philosophiae doctor“), „doktor umenia“ „ArtD.” („artis doctor“). Všetky sa uvádzajú za menom.

Ukončením štúdia je obhájenie dizertačnej práce a dizertačná skúška. Štandardná dĺžka štúdia je v dennej forme 3 roky, najviac 4, v externej najviac 5 rokov. Každý doktorand má svojho školiteľa a individuálny plán svojho štúdia (§ 54 zák. 131/2002 Z. z.).

Už pri prijímaní na doktorandské štúdium je povinnosťou vybrať si tému dizertačnej práce a svojho školiteľa, ktorý zároveň zostaví plán štúdia. Okrem vedeckej a študijnej časti zahŕňa toto štúdium i pedagogickú činnosť (resp. inú odbornú činnosť súvisiacu s pedagogickou činnosťou) v rozsahu najviac 4 hodín za týždeň za akademický rok.

Titul „doktor“ udeľujú vysoké školy s akreditovaným študijným programom, môžu tiež doktorandské štúdium uskutočňovať v spolupráci s externými vzdelávacími inštitúciami (napr. akreditovanými ústavmi Slovenskej akadémie vied).

Prax, kurz, výskumný pobyt v zahraničí

Možností, ako sa dostať do zhraničia na stáž alebo prax, je už dnes neúrekom. Niektoré z nich nájdete tu: http://www.vysokeskoly.sk/…anicne-staze. Uznávanie vzdelávania na Slovensku má na starosti Stredisko na uznávanie dokladov o vzdelaní (SUDV), posudzuje úroveň dosiahnutého vzdelania v krajinách EÚ. Informácie poskytuje Ministerstvo školstva: http://www.minedu.sk/…-zahranicia/.

Školy už bolo dosť, chcem pracovať

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny môže byť odrazovým mostíkom pre tých, ktorí si ešte nenašli zamestnanie. Stránky ústredia (http://www.upsvar.sk/) sú moderné a prehľadné, ponúkajú dobrý informačný servis, ale i pracovné ponuky doma a dokonca i v zahraničí.

Po skončení školy je nutné zabezpečiť si platbu sociálneho a zdravotného poistenia, ktoré v dobe štúdia platí škola a v práci zamestnávateľ. Informácie poskytne napríklad Sociálna poisťovňa SR: http://www.socpoist.sk/.

Práca na VŠ

Možnosťou je i práca na univerzite. Ministerstvo školstva uverejňuje a aktualizuje pracovné ponuky na vysokých školách v SR: http://www.minedu.sk/…ych-skolach/.

Zdroje

Ďalšie články k téme