Čo ak neurobím maturitu?

18. 4. 2016 | Rady maturantom

Môže sa to stať každému. Možno ste dostali „okno“ a nepovedali ani slovo, možno ste si vytiahli zlú otázku, možno sa stalo čokoľvek iné. Avšak neurobiť maturitu na prvý pokus nie je koniec sveta. Síce nebudete mať také pokojné prázdniny, ako ste si predstavovali, no v septembri vás čaká druhý pokus. A hlavne – nie je to až také hrozné, ako sa na prvý pohľad zdá.

Ak idete maturitu opakovať, budete asi cítiť väčší stres. No s väčším stresom príde väčší pocit zodpovednosti, a tak sa príprave na skúšku dospelosti budete viac venovať. Rozdeľte si učivo na dlhšie obdobie a poriadne sa venujte každej otázke. Nemusíte sa však bifliť celé dni, doprajte si aj trochu voľna. Choďte sa schladiť k vode, na opekačku s kamarátmi alebo len tak oddychujte na slnku. Pamäti to len pomôže. Určite však prípravu nepodceňte.

Hneď vám napadne aj otázka, čo teraz s vysokou školou. Niektoré vysoké školy vás príjmu podmienečne, teda že vám posunú zápis na štúdium po tom, čo maturitu dokončíte. Ak to však nie je prípad vášho vysneného odboru, prezrite si stránky školy alebo inej univerzity a určite natrafíte na odbory, pre ktoré je vypísané druhé kolo podávania prihlášok a prípadne aj druhé kolo prijímacích pohovorov. Prípravu na ne však budete musieť „zladiť“ s prípravou na maturitu.

Nikto však netvrdí, že v každom prípade musíte ísť hneď na vysokú školu. Jednou z možností je rok počkať, aby ste sa dostali na ten odbor, o ktorom snívate. No čo s voľným rokom? Môžete si nájsť brigádu, aby ste si za ten čas aspoň niečo zarobili. Môžete ísť do zahraničia na pracovný pobyt alebo len tak cestovať. Môžete si urobiť certifikovaný kurz, či už jazykový, alebo akýkoľvek iný. Môžete sa angažovať v dobrovoľníckej činnosti, rozbehnúť vlastný projekt… Je len na vás, pre čo sa rozhodnete a akej šance sa chopíte. Možno bude táto pauza pre váš život prínosnejšia ako čokoľvek iné.

A najmä si pamätajte – nikto sa vás v bežnom živote nebude pýtať, na koľkýkrát ste zmaturovali.

Ďalšie články k téme