Dobrá správa pre maturantov

1. 2. 2023 | Rady maturantom

 reforma maturítAko každý rok, tak aj tento, čaká, už o pár mesiacov, mnohých stredoškolákov skúška dospelosti. Prvá hneď na jar a druhá tesne pred ukončením štúdia, teda v lete. Externá časť a písomná forma internej časti sa koná 14. až 17. marca a termín ústnej maturitnej skúšky určujú regionálne úrady školskej správy v období od 22. mája do 9. júna.

Dobrou správou pre nich je, že oni budú prvým ročníkom, ktorý zažije reformu maturít na vlastnej koži. Ide síce len o malý krok, ale Aliancia stredoškolákov verí, že bude s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu naďalej a táto sľúbená reforma bude pokračovať.

Čo to teda v praxi znamená? Škola bude povinná 7 dní pred konaním ústnej formy maturity zverejniť zadania maturitnej skúšky, a to s cieľom poskytnúť informáciu o tématickom zameraní úloh v jednotlivých zadaniach. Netreba samozrejme očakávať  zverejnenie konkrétnych úloh, obrázkov, grafov, máp alebo literárnych ukážok, ide len o názvy tém, ich obsah vo všeobecnosti a podľa slov MŠVVaŠ: „ o informácie o zameraní jednotlivých úloh z hľadiska požadovaných myšlienkových operácií, kompetencií a metód vykonania maturitnej skúšky.”

Tak pokiaľ vás čaká maturita tento rok, máte o jeden dôvod na úsmev viac. Držíme palce.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme