Erasmus+ nie je len o pobytoch. Precestujte vďaka nemu Európu!

17. 1. 2023 | Štúdium v zahraničí

DiscoverEUVedeli ste, že v rámci programu Európskej únie, Erasmus+ môžete na mesiac precestovať Európu? Možno ste už o programe DiscoverEU už počuli. Nie je síce novinkou, ale už sa o ňom nehovorí tak často, ako prvé roky jeho vzniku. Pred pár dňami boli vyhlásení ďalší výhercovia lístkov, ktorí už od 1. marca môžu vyraziť na maximálne 30-dennú cestu plnú dobrodružstiev.

Do tohto kola sa prihlásilo 161 tisíc 18-ročných mladých ľudí, ktorí majú občianstvo v jednej z členských krajín EÚ alebo v krajine pridruženej k projektu. Z tohto obrovského počtu získalo jedinečný lístok viac ako 47 tisíc ľudí. Okrem samotného lístka získa každý aj špeciálnu zľavovú kartu, vďaka ktorej môžu držitelia získať zľavy na kultúru, ubytovanie či jedlo až na 40 000 miestach po celej Európe.

DiscoverEU funguje od roku 2018. Odvtedy si môžu každý rok podávať prihlášky mladí Európania vo veku 18 rokov, ktorým Európska únia poskytne časový lístok na absolvovanie cesty po Európe. Od samotného začiatku projektu získalo tento lístok už takmer 165 000 mladých Je to skvelá príležitosť spoznať krajiny Európskej únie, ale aj tie, ktoré sú do programu zapojené, teda napríklad Island, Lichtenštajnsko, Nórsko, Severné Macedónsko, Srbsko či Turecko. Lístok slúži najmä na železničnú dopravu, výnimky sú iba v prípade ostrovov, kam sa nedá vlakom pricestovať.

Pokiaľ ste nestihli toto kolo, netreba zúfať. To ďalšie bude otvorené už od marca tohto roka. Tak neváhajte, preštudujte si podmienky a získajte nezabudnuteľný zážitok.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme