Kde využiť študentské zľavy

17. 11. 2015 | Študentský život

Nepochybnou výhodou študentského stavu sú okrem iného študentské zľavy. Mnohé z nich ponúkajú výraznú možnosť ušetriť na doprave, alebo nákupoch a bola by škoda o nich nevedieť.

Zľavy pre študentov dnes ponúka plno inštitúcií a firiem od jazykových škôl, cez banky až po obchody s oblečením. Základným pravidlom je u drvivej väčšiny z nich schopnosť preukázať sa ako študent, teda mať pri sebe študentský preukaz, alebo ISIC. Je dobré vziať si so sebou ISIC i pri ceste do zahraničia. Nie nadarmo má v názve slovo „international“ a pri dovolenke vám dokáže príjemne znížiť vstupné napríklad do rôznych hradov a zámkov.

Doprava

Slovenské vlaky zadarmo pre študentov sú veľmi dobre známou záležitosťou. Na pamäti je pri ich využívaní potrebné mať, že vyžadujú registráciu, ktorá bude dokazovať, že ste skutočne študent a môžete cestovať bezplatne. Zľavy pre študentov ponúkajú i súkromní prepravcovia a MHD. Napríklad v Bratislave zaplatíte so študentskou kartou za ročné cestovné namiesto 264 eur iba 132. Vyplatiť sa môže i pri niekoľkodňovej návšteve mesta – cestovné na týždeň vás s ňou bude stáť zhruba päť eur.

Banky a poisťovne

Väčšina bánk na slovenskom trhu ponúka možnosť zriadenia študentského účtu. Vďaka potvrdeniu o návšteve školy sa tak dá vyhnúť poplatkom za vedenie účtu, alebo zasielanie SMS správ o jeho stave. Pozrieť sa bližšie na jednotlivé výhody môžete v našom texte o porovnaní študentských účtov. Okrem vedenia účtu však môžete ušetriť i na poistení. Zvýhodnené cestovné poistenie na 30 dní od takmer ôsmich eur (pre klientov poisťovne, pre ostatných dvanásť eur) ponúka napríklad poisťovňa Union. Postiť sa na mesiac za dvanásť eur môžete i v CKM 2000 Travel, kde študentom zároveň ponúkajú i zvýhodnené ceny lístkov alebo leteniek.

Nákupy

Určite ste si už na obchodoch niekedy všimli vedľa tradičnej nálepky označujúcej možnosť platiť kartou i nálepku ISIC. Jej funkcia je rovnaká – upozorniť na zľavy pre študentov. Jedným z najlepších tipov sú v tomto smere kníhkupectvá – zľavu ponúka napríklad Martinus (2% pri nákupe cez internet), alebo Panta Rhei (15% zľava pri nákupe nad 15 eur) a zľavu 20% na svoje tituly študentom dáva Albatros Media. Ušetriť môžete i pri návštevách divadiel, alebo kina – zoznam zliav nájdete na” internetových stránkach ISIC”:http://isic.sk/vsetky-zlavy/. Ani ten však nemusí byť vyčerpávajúci, keďže študentská zľava je rozhodnutím každej firmy a nemusí sa nevyhnutne viazať na ISIC. Odporúčame preto vždy sa opýtať. Otázka na zľavu vás totiž nič nestojí a môžete na nej, naopak, ušetriť.

Foto: Pixabay.com

Ďalšie články k téme