Lepšie podmienky pre brigádujúcich študentov

17. 7. 2014 | Štúdium pri práci

Pracujete popri štúdiu na dohodu o brigádnickej práci? Zbystrite pozornosť. Od budúceho roka sa totiž zvyšuje hranica výšky zárobku, od ktorej ste povinní platiť odvody do Sociálnej poisťovne.

Lepšie podmienky pre brigádujúcich študentov

Táto suma bude od januára 2015 predstavovať čiastku 200 €, zatiaľ čo doteraz bola stanovená

  • pre stredoškolských študentov do 18 rokov 68 € a
  • pre vysokoškolských 159 € (18 – 26 rokov).

Sú to dobré správy, pretože, ako uviedol na rokovaní so zástupcami Študentských rád vysokých a stredných škôl minister práce Ján Richter, ministerstvo pochopilo, že časť študentov je odkázaná na prostriedky získané z brigád, ktoré im umožňujú študovať. To okrem iného aj vďaka prieskumu, ktorý uskutočnila študentská rada a v ktorom sa zistilo, že skoro štvrtina pracujúcich študentov by si nemohla dovoliť štúdium bez práce, zároveň vyše polovica z nich zarába do 200 € mesačne.

Sociálna poisťovňa vo svojich štatistikách uvádza ešte vyššie hodnoty: z „dohodárov – stredoškolákov“ do 200 € zarába až 97% a z vysokoškolákov je to 89 %.

Limit pre odvody bude podľa novely zákona o sociálnom poistení jednotný pre obidve kategórie študentov, už sa viac nebude rozlišovať na brigádujúceho stredoškoláka a vysokoškoláka. Ako pracujúci vysokoškolák si tak môžete ročne ušetriť až o 30 €. Okrem študentov ušetria i zamestnávatelia, ktorí za každého zamestnanca platia garančné a úrazové poistenie.

Zdroj https://www.trend.sk/r/financie

Ďalšie články k téme