Na vysokú školu môžete ísť aj do zahraničia 2

1. 11. 2016 | Štúdium v zahraničí

Chceli by ste po maturite začať štúdium na vysokej škole v zahraničí? Pokiaľ budete trpezliví a pôjdete za svojim vysnívaným cieľom tak sa vám to určite podarí. Otvore dvere a smelo vykročte do sveta, čaká na vás mnoho možností. V druhej časti tejto série sa dočítate o možnostiach štúdia v zahraničí, o ktorých informuje SLOVENSKÁ AKADEMICKÁ INFORMAČNÁ AGENTÚRA (SAIA, n.o.).

Práve táto inštitúcia prináša informácie o študijných systémoch v nasledujúcich oblastiach celého sveta – Albánsko, Austrália, Bielorusko, Belgicko, Bulharsko, Cyprus, Česká republika, Čierna Hora, Čína, Dánsko, Egypt, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Chorvátsko, India, Indonézia, Írsko, Island, Izrael, Japonsko, Kanada, Kazachstan, Kórea, Kuba, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Macedónsko, Maďarsko, Malta, Mexiko, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rusko, Slovinsko, Srbsko, Španielsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taliansko, Turecko, Ukrajina, Spojené štáty americké a Veľká Británia.

Predtým, než sa rozhodnete odísť na vysokú školu do zahraničia, dobre sa pripravte na to, že vás čaká množstvo „papierovania“, ktoré budete v tejto súvislosti musieť absolvovať. Výsledok však bude stáť za to. Nielen že sa naučíte cudzí jazyk, zistíte, aké je to žiť a študovať stovky a v niektorých prípadoch aj tisíce kilometrov od rodiny. Zo širokej ponuky neziskovej organizácie, ktorá na území Slovenskej republiky funguje pod názvom Slovenská akademická informačná agentúra, sme pre vás vybrali tie najzaujímavejšie informácie.

Vysokoškolský systém v Číne

V exotickej Čínskej ľudovej republike sa môžete prihlásiť na vysoké školy a univerzity. Práve tieto vzdelávacie inštitúcie sa zameriavajú na konkrétne profesie, práve preto sa môžete dostať aj na školy, ktoré sú založené pri tamojších fabrikách alebo konkrétnych odboroch. Získať môžete tituly – Xueshi (bakalársky stupeň), Shoshi (magisterský stupeň) a Boshi (doktorandský stupeň). Môžete sa však prihlásiť len na vysokoškolské inštitúcie, ktoré sú akreditované pre výučbu študentov zo zahraničia, a to kontaktovaním Čínskej štipendijnej rady alebo priamo univerzít. Prihlášky, obsahujúce maturitné vysvedčenie, vysvedčenia zo strednej školy, zdravotné potvrdenie, prípade ukážky umeleckých prác vo vybraných odboroch, je potrebné predložiť do 31. mája.

Vysokoškolský systém v Indii

Na pestrom zozname sa nachádza aj ďaleká India, ktorá celkovo združuje až 28 štátov. Prihlásiť sa v tejto krajine môžete na centrálne a štátne univerzity, financované vládou, vysoké školy, výskumné inštitúcie a laboratóriá alebo univerzity takzvaného dištančného vzdelávania. Vzdelávanie na vysokoškolských inštitúciách prebieha vo fázach – bakalársky stupeň, magisterský stupeň, prípravný stupeň na doktorandské štúdium a samotné doktorandské štúdium. Pokiaľ ste však máte ambície, môžete ešte získať aj titul doktora vied alebo literatúry. Vyučovací proces sa začína v letnom mesiaci – júl. Prihlasovať sa na odbory môžete priamo na univerzitách s výnimkou medicíny, farmácie a technických odborov, pri ktorých je potrebné informovať bratislavské Veľvyslanectvo Indickej republiky. Termín podania prihlášky si každá vysoká škola určuje sama.

Vysokoškolský systém na Novom Zélande

Ostrovný štát v Austrálii a Oceánii je pre mladých ľudí veľkým lákadlom. Vzdelávanie na vysokoškolských inštitúciách prebieha v stupňoch – bakalárskeho štúdia, honour degree, master degree a doktorandského štúdia. Potrebné materiály, vrátane prihlášok, nájdete na konkrétnych internetových stránkach vysokých škôl. Pridať k nim treba tiež maturitné vysvedčenie a platné potvrdenie o jazykovej skúške. Na Novom Zélande sa nachádzajú súkromné a štátne školy.

Okrem týchto oblastí si môžete vybrať aj ďalšie spomínané, nebojte sa hľadať informácie aj na internete a jednoznačne navštívte webovú stránku Slovenskej akademickej informačnej akadémie. Buďte zvedaví, majte chuť objavovať nové krajiny a kultúry a hlavne sa pri výbere vysokej školy v zahraničí rozhodujte zodpovedne.

Viac info na SAIA

Zdroj fotografií: www.pixabay.com