Nárok na materskú by mohli mať aj absolventky stredných a vysokých škôl

12. 3. 2023 | Študentský život

absolventky stredných a vysokých škôl Vedeli ste, že v súčasnosti podľa zákona má žena nárok na materskú až pokiaľ bola nemocensky poistená 270 dní v posledných 2 rokoch pred pôrodom? To v zásade nie je problém, pokiaľ žena nie je čerstvou absolventkou strednej alebo vysokej školy.

Aj keď sa absolventky po škole zamestnajú a krátko na to otehotnejú, nevzniká im nárok na materskú, pretože nesplnili zákonom stanovených 270 dní nemocenského poistenia. Problémom je, že sa u nás, do tejto podmienky, nezapočítava čas strávený na škole. V mnohých krajinách sa štúdium automaticky do tohto času zarátava, a to ako sústavná príprava na povolanie. V dôsledku toho niektoré ženy odkladajú tehotenstvo na neskôr, aby im tento nárok vznikol. Z údajov vyplýva, že sa na Slovensku zvýšil vek prvorodičiek za posledných 5 rokov o pol roka na 28,1 rokov.

Novela zákona by mala priniesť zmenu, ktorá bude replikovať systém v iných štátoch, a teda že sa do tohto času bude započítavať aj štúdium. Poslankyňa Vladimíra Marcinko, ktorá s touto novelou prišla, poukazuje na významnosť tejto zmeny v súvislosti so študentkami doktorandského štúdia, ktoré ukončujú štúdium vo vyššom veku, častokrát krátko pred 30.

Takéto novely môžu pre niekoho vyzerať ako nevýznamné zmeny v systéme, ale pre mnohých znamenajú zásadný vplyv na každodenný život.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme