Nenechajte si ujsť dni otvorených dverí

25. 1. 2016 | Aktuality

Nestihli ste Gaudeamus v Prahe a v hlave vám stále víri veľa otázok? Máte ešte ďalšiu možnosť, ako na ne dostať odpovede. Nemyslíme posielať kopec e-mailov na študijné oddelenie vybranej školy. Existuje ešte lepší spôsob – deň otvorených dverí.

DOD má veľa výhod. Asi najdôležitejšou je to, že uvidíte priestory, v ktorých možno budete tráviť najbližšie mesiace či roky. Viete si reálne predstaviť, ako vyzerajú prednáškové miestnosti, auly, ateliéry, prípadne nejaké mediálne centrum, jedáleň či internát. Tiež môžete stretnúť svojich budúcich pedagógov alebo spolužiakov. A kto vám lepšie odpovie na vaše otázky ako tí, ktorí na vašej vysnívanej katedre pracujú? No ak si myslíte, že ich odpovede môžu byť „skreslené“, teda že budú váš vybraný odbor len neobjektívne chváliť, môžete sa popýtať starších študentov z odboru, ktorých na DOD tiež stretnete. Oni vám tiež budú vedieť odpovedať na otázky ohľadom mimoškolských aktivít, možnosti praxe popri škole, o ubytovaní, stravovaní, o študentskom živote… Výhodou je aj to, že v prípade testov na prijímacích skúškach si na DOD môžete zakúpiť zborník otázok, ak je pre váš odbor zostavený. A ak máte vybratú len školu, mesto či všeobecné zameranie, no nie konkrétny odbor, aj tak neváhajte a choďte sa na DOD pozrieť. Pripravené tam pre vás budú prezentácie každého odboru, možno vás niečo osloví. Takáto prezentácia vám dá viac ako čítanie množstva informácií na internete alebo v brožúrach.

Nevýhodou dní otvorených dverí je to, že kvôli jednému doobediu musíte cestovať možno aj cez pol republiky. Síce vám ospravedlnenku do školy dajú, no cestu vám nepreplatí nikto. No tu platí práve to staré známe príslovie: Lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť. Problém nastáva, ak chcete vidieť viac škôl. Budete musieť viac cestovať, no môže sa stať aj situácia, že DOD sa na vašich vybraných školách budú prekrývať. V tom prípade sa budete musieť rozhodnúť, ktorú z nich chcete vidieť viac. Niektoré školy otvárajú svoje dvere na rôznych fakultách v rôznych dňoch, a tak ani to nemusíte vybaviť všetko naraz.

Možno si myslíte, že všetko podstatné o svojom odbore už viete, no návštevu svojej vybranej školy určite neoľutujete. Pýtať sa môžete napríklad aj na to, koľko študentov sa zvykne na váš vybraný odbor hlásiť, koľko zoberú a koľko ich dokončí aspoň prvý ročník, do ktorých krajín sa dá vycestovať v rámci zahraničných pobytov alebo stáží… Nezabudnite sa spýtať hlavne na to, prečo by ste mali študovať práve na ich škole. Keď budete dobre počúvať, odpoveď na túto otázku vám môže veľa prezradiť.

Ak stále váhate, či na takýto deň otvorených dverí ísť, určite sa rozhodnite kladne. Nahovorte spolužiakov, urobte si malý výlet a spojíte tak príjemné s užitočným. Najmä si všetko obzriete a dozviete sa veľa užitočných informácií, ktoré sa vám o pár týždňov či mesiacov zídu.

Prehľadný kalendár s DOD jednotlivých fakúlt slovenských vysokých škôl nájdete tu.

Ďalšie články k téme

Vodičák zadarmo? Áno, ale nie na osobné autá

Vodičák zadarmo? Áno, ale nie na osobné autá

Ústredie práce pripravuje nový projekt, vďaka ktorému budú môcť uchádzači a záujemcovia o zamestnanie získať vodičák zadarmo. Podľa hovorkyne Ústredia práce, Marianny Šebovej, by mal byť projekt spustený na začiatku roku 2024. Dôležité je však poznamenať, že táto podpora nie je určená záujemcom o vodičské preukazy skupiny B, ktoré sú na osobné autá do 3,5 …

Odborníkmi na boj proti korupcii už za 4 mesiace

Odborníkmi na boj proti korupcii už za 4 mesiace

Nadácia Zastavme korupciu je celoštátne známou organizáciou. Vedeli ste ale, že jednou z jej aktivít je aj Protikorupčná akadémia? 3. ročník práve prebieha a 30 účastníkov má za sebou úvodný tréning. Čo je protikorupčná akadémia?  Ide o 4-mesačný bezplatný program zameraný na vzdelávanie, osvetu a aktivizáciu mladých vo veku 17-28 rokov. Vybraní účastníci sa počas …

Chceš zažiť Európsky parlament v Bruseli na vlastnej koži?

Chceš zažiť Európsky parlament v Bruseli na vlastnej koži?

Pokiaľ je tvoja odpoveď áno, teraz prišla tvoja šanca. Delegáti Rady mládeže Slovenska hľadajú do svojej delegácie na LevelUP ďalšieho člena či členku. Už 12. až 13. apríla sa totiž v Bruseli stretnú mladí zástupcovia krajín Európskej únie, ktorí budú čerpať inšpiráciu a zdieľať nápady s rôznymi expertmi a organizáciami. Cieľom týchto dvoch dní totiž …