Nové skúsenosti a zážitky - Duke of Edinburgh’s International Award

25. 7. 2022 | Aktuality

EdinburghDuke of Edinburgh’s International Award je na Slovensku už 7 rokov a za ten čas ho absolvovalo už 5 200 mladých ľudí z celého Slovenska. O DofE si už pravdepodobne počula(a) od svojich spolužiakov či kamarátov alebo si v škole zahliadla/zahliadol tento názov ako znak toho, že aj tvoja škola je súčasťou tohto programu. Pokiaľ si ešte ale nebol súčasťou niektorej z úrovní, v našom článku sa bližšie dozvieš, ako účasť na programe funguje a čo musíš spraviť pre to, aby si na konci cesty získal(a) ocenenie vojvodu z Edinburghu.

Krátka história

Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu založil už v roku 1956 princ Philip (manžel britskej kráľovnej Alžbety II.) spolu s nemeckým pedagógom Kurtom Hanhom. Pôvodná myšlienka spočívala v poskytnutí priestoru na rozvoj mladým britských chlapcom, ktorí počas 2. svetovej vojny prišli o otcov. Krátko na to sa program rozšíril aj pre dievčatá a následne do celého sveta. Miliónovú hranicu úspešných absolventov dosiahol program už v roku 1975. Dnes je počet účastníkov osemnásobný z viac ako 140 krajín z celého sveta.

Čo je DofE a čo obnáša

Medzinárodná cena je rozvojový program, ktorý dáva mladým ľuďom vo veku 14 až 24 šancu rozvinúť svoje schopnosti, naplniť svoj potenciál a pomôcť uspieť v živote. Program na Slovensku zastrešuje Národná kancelária, ktorá ho šíri po celom Slovensku a spolupracuje s mnohými školami a organizáciami. Práve vďaka týmto sprostredkovateľom sa môžeš do programu zapojiť aj ty. Prvým krokom je prihláška, ktorú môžeš podať u teba v škole alebo v organizácii, ktorú máš v okolí. V tejto chvíli sú prihlášky uzatvorené, no so začiatkom školského roka bude prihlasovanie opäť spustené. Súčasťou programu je 4 až 5 oblastí podľa tebou zvolenej úrovne. Na výber máš 3 úrovne s odlišnou úrovňou náročnosti, a to bronzovú, striebornú a zlatú. Môžeš začať od tej najjednoduchšej – bronzovej alebo sa rovno vrhnúť do tých náročnejších. V prípade bronzovej a striebornej úrovne plníš 4 oblasti programu. Patrí sem rozvoj talentu, športové aktivita, dobrovoľníctvo a dobrodružná expedícia. Výber konkrétnych aktivít a cieľov je na tebe, ide najmä o to, aby si sa rozvíjal(a) v niečom, čomu si sa doteraz (natoľko) nevenoval(a). Súčasťou všetkých úrovní je aj dobrodružná expedícia, v rámci ktorej sa spolu s ostatnými účastníkmi vydáš na niekoľko dní na cestu, kde sa budete musieť spoločne popasovať so všetkým, čo vás stretne. Zlatá úroveň sa oproti bronzovej a striebornej líši ešte jednou oblasťou, a to je rezidenční projekt. V rámci neho absolvuješ pobyt podľa svojho výberu v neznámom prostredí v spoločnosti neznámych ľudí. Môže to byť vzdelávací či výmenný pobyt alebo dobrovoľnícky projekt.

Ako dlho program trvá?

Dĺžka jednotlivých úrovní sa líši rovnako ako ich náročnosť. V prípade bronzovej úrovne sa rozvoju talentu, športovej aktivite a dobrovoľníctvu venuješ minimálne 3 mesiace s tým, že si na začiatku vyberieš jednu z nich, akoby hlavnú, a tej sa budeš venovať o 3 mesiace dlhšie. Dobrodružná expedícia na tejto úrovni musí mať minimálne 2 dni a jednu noc. Celkovo ide túto úroveň zvládnuť minimálne za 6 mesiacov.

U striebornej úrovne je potrebné sa všetkým trom oblastiam venovať aspoň 6 mesiacov a v prípade, že účastník pred striebornou úrovňou neabsolvoval bronzovú úroveň, musí si vybrať jednu oblasť, ktorej sa bude venovať ešte ďalších 6 mesiacov. V tomto prípade je už expedícia dlhšia, a to 3 dni a 2 noci. Na získanie tejto úrovne je teda potrebných 6 mesiacov u držiteľov bronzovej ceny alebo 12 u tých, ktorí rovno začali s bronzovou úrovňou.

Najvyššia úroveň je aj časovo najnáročnejšia. Všetkým oblastiam sa účastníci venujú 12 mesiacov v prípade, že sú už držiteľmi striebornej úrovne. Pokiaľ túto úroveň neabsolvovali, je potrebné si vybrať jednu z oblastí, ako v predošlých dvoch úrovniach a tej sa venovať o 6 mesiacov dlhšie. V tomto prípade ide aj o najdlhšiu expedíciu, ktorá musí trvať aspoň 4 dni a 3 noci a navyše absolvujú účastníci aj rezidenčný projekt na minimálne 5 dní a 4 noci.

Nech sa už rozhodneš pre ktorúkoľvek úroveň a stanovíš si akékoľvek ciele, vždy mysli na to, že Cena vojvodu z Edinburghu nie je jednoduchá voľba, ale na druhú stranu v rámci jej absolvovania zažiješ veci, ku ktorým by si inak nikdy nemal(a) príležitosť sa dostať. Môžeš si tak stanoviť ciele, ktorých sa inak obávaš a vieš, že pri prekonávaní samej/samého seba pri tebe vždy bude stáť tvoj mentor.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme