U – Multirank podrobne porovná 850 vysokých škôl

17. 5. 2014 | Aktuality

Európska komisia podporila vznik nového projektu hodnotenia univerzít celého sveta. Vďaka tomu, že sa zameriava na celé spektrum potrieb a kritérií a zahŕňa spätné väzby od desiatok tisíc študentov, má tento nový ranking šancu stať sa ideálnym prostriedkom pri výbere vysokej školy.

Nehodnotí totiž len úroveň výskumu, ale aj ďalšie štyri oblasti: orientáciu na medzinárodné vzťahy, kvalitu výučby, úspešnosť v kontakte s podnikmi a regionálne zapojenie.

Doteraz obsahuje tento prieskum štyri oblasti: fyziku, obchodne zamerané odbory, elektrotechniku a strojárstvo. Na budúci rok pribudne medicína, IT a psychológia. Ak navštívite stránky U – Multirank, môžete si podľa vlastných preferencí vyfiltrovať svoju univerzitu a porovnať ju s ďalšími, buď v rámci jedného štátu, štátov EÚ, alebo na celom svete. To buď v konkrétnom študijnom odbore, alebo vcelku. Volíte si veľkosť inštitúcie, šírku jej zamerania, množstvo výskumu a ďalšie.

Vo výsledkoch sa potom dozviete napríklad úroveň:

Výučby a učenia: s akými výsledkami končia študenti bakalárskych a magisterských štúdií a či v rámci štandardnej doby štúdia. Výskumu: aká je úroveň citačná, publikačná, hodnota externého výskumu. Transferu vedomostí: spolupublikácie s partnermi, prínos z osobných zdrojov, ocenené patenty Medzinárodnej orientácie: mobility študentov, publikácie vytvorené v medzinárodnej spolupráci Zamerania na regionálny rozvoj: absolventi pracujúci v regióne, lokálne publikácie a zisk z regionálnych zdrojov.

Pri porovnávaní konkrétnych odborov sa navyše dozviete napríklad aj hodnotenie počtu akademického personálu s doktorátom, skúsenosti s výučbou, kvality kurzov a učenia, organizácie a programu a ďalšie. Spolu sa hodnotilo až 30 ukazateľov, na základe ktorých bola vysoká škola zaradená do výkonnostnej skupiny A – E.

Okrem toho, že takto môžete priamo porovnávať kritériá, ktoré Vás zaujímajú, Vás môže návšteva webu inšpirovať k zváženiu ďalších kritérií, ktoré ste doteraz nezahŕňali do profilu svojej vysnívanej vysokej školy.

Takže U-Multirank je tu ako ďalšia z odpovedí na otázku: Ako si len vybrať vysokú?

Zdroj: http://www.u-multirank.eu/!/home?trackTy­pe=home&sightMo­de=undefined

Zdroj fotografie: www.sxc.hu

Ďalšie články k téme