Potraviny, ktoré pomáhajú pri učení

2. 2. 2020 | Študentský život

Maturita? Skúškové? Hlava stále v knihách, až sa z nej parí. Každý má svoj spôsob učenia – kde, ako, kedy… Každému vyhovuje niečo iné. No možno málokto vie, že k učeniu, koncentrácii a zapamätaniu si naučenej látky môžu pomôcť aj rôzne potraviny. Ktoré to sú?

Potraviny, ktoré pomáhajú pri učení

Tekvicové semiačka

Môžete si ich pridať do jedla alebo len tak vyhrýzať pri učení či pozeraní televízie. Majú vysoký obsah zinku, ktorý dobre pôsobí na pamäť. Tiež majú vysoký obsah omega 3 mastných kyselín.

Banány

Vďaka veľkému obsahu magnézia upokojujú, dobre pôsobia na nervy a znižujú stres. Dajte si kúsok každý deň a budete vedieť rýchlejšie vydolovať naučené vedomosti z pamäte. Aspoň to tvrdí jedna štúdia.

Zelená listová zelenina

Odbúrava toxíny z tela a zlepšuje myslenie, odbúrava únavu. Lepšie je však konzumovať ju bez tepelnej úpravy, surovú, obsahuje tak viac vitamínov.

Cukor

Nič tak nenakopne organizmus energiou ako cukor, no zo správnych zdrojov. Tým je najmä čerstvé ovocie alebo vytlačené ovocné šťavy.

Vajcia

Jedno uvarené vajíčko raz za pár dní zjedené v doobedňajších hodinách dodáva energiu a posilňuje funkcie mozgu.

Ryby

Nenasýtené mastné kyseliny v rybách podporujú činnosť mozgu. Potláčajú únavu a nezaťažujú organizmus tak, ako iné mäsité jedlá. Najlepšie je pripraviť si ich dusením.

Zelený čaj

Aj zelený čaj podporuje činnosť mozgu. Niektorí odporúčajú vypiť ho až 4 šálky denne.

Ginko biloba

Síce si mnohí myslia, že je to len pre starších ľudí, pomáha aj pri učení. Prekrvuje mozog, zlepšuje myslenie aj pamäť a zvyšuje koncentráciu.

Ďalšími potravinami, ktoré si pokojne môžete naložiť na tanier pri učení, sú čučoriedky, orechy, cícer, sója, mrkva, ananás, avokádo, cibuľa či jahody. Vyhnúť by ste sa mali sladkostiam a alkoholu. Tak teda dobrú chuť a hor sa do učenia!

Ďalšie články k téme