Prezidentka vymenovala rektorov piatich vysokých škôl

17. 11. 2022 | Aktuality

Prezidentka vymenovala rektorov piatich vysokých škôl Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová vymenovala staronových rektorov piatich slovenských vysokých škôl.

Rektora, ako najvyššie postaveného reprezentanta vysokej školy, vymenovala na čelo Vysokej školy Danubius v Sládkovičove. Stal sa ním Peter Plavčan. Univerzitu Komenského v Bratislave povedie aj naďalej Marek Števček. Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave bude v rukách Bohunky Koklesovej. Ako rektor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici bude pôsobiť Vladimír Hiadlovský. Bratislavskú medzinárodnú školu liberálnych štúdií povedie  Samuel Abrahám, ktorý sa menovania osobne nezúčastnil.

Opätovné vymenovanie rektorov nie je len možnosťou pokračovať v doterajšej práci a čerpať z predošlých skúsenosti, no taktiež je opätovné vymenovanie formou prejavenia dôvery, ktorú do ich osôb vložila akademická obec.

Prezidentka v svojom slávnostnom príhovore vyzdvihla rolu, ktorú práve rektori v živote mladých vysokoškolákov dokážu zohrať. Majú dôležitú úlohu na formovaní mladej nastupujúcej generácie, ktorá by mala byť vedená k spravodlivosti, pravde a správnosti rozhodovania. Myšlienky sú podčiarknuté ešte o niečo intenzívnejšie vďaka blížiacim sa spomienkovým dňom na rok 1939 a na Nežnú revolúciu, ktoré boli udalosťami odhodlania a prejavenia odvahy na vzoprenie sa totalitným zriadeniam práve zo strany mladej generácie.

Prezidentka taktiež uviedla, že vďaka dobre fungujúcemu ekosystému vysokých škôl, ktoré by mali byť plnohodnotnou súčasťou verejnej diskusie a garantom odbornosti a etických štandardov, má spoločnosť ako celok lepšiu šanci zvládnuť výzvy a prekážky, ktorým v dnešnej dobe čelí. Práve naslúchanie a komunikácia s mladými môže posilniť transparentnosť a demokratické procesy na vysokých školách, ktoré sa pretavia do fungovania a smerovania našej krajiny.

Ak si ale stále nie ste istí, kto je rektorom či aký je rozdiel medzi dekanmi, rektormi či prodekanmi, neváhajte si preštudovať náš starší článok Kto je rektorka a kto dekan? Prehľad názvov predstaviteľov univerzity.

 

Zdroje: www.skolske.sk


benusova@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme