Prihlášky na české vysoké školy

22. 12. 2022 | Prijímacie konanie

Prihlášky na české vysoké školyV prechádzajúcom článku ste si mohli prečítať základný prehľad dôležitých informácií v súvislosti s prihláškami na niektoré vysoké školy na Slovensku. Pokiaľ by ste ale zvažovali štúdium za hranicami Slovenska, ale zasa nie až tak ďaleko, prinášame vám podobný prehľad prihlášok na niektoré české vysoké školy.

Masarykova univerzita v Brne

Pokiaľ sa uvažujete nad štúdium na MUNI a zvažujete viacero fakúlt, máme pre vás dobrú správu. Stačí si pamätať jediný termín, do ktorého je nutné podať prihlášky. Všetky fakulty Masarykovej univerzity majú spoločný dátum 28. februára 2023 ako posledný možný termín podávania prihlášok na akademický rok 2023/2024. Prihláška sa podáva cez univerzitný systém a jej podanie by vám malo zabrať len 8 minút. Aj napriek tomu, že je termín pre všetky fakulty rovnaký, cena za prihlášku sa už líši a pohybuje sa od 450 Kč (cca 19 EUR) na Fakultě sociálních studií do 850 Kč (cca 35 EUR) na Lekárskej fakulte. Po pedant prihlášky čakajú uchádzačov prijímačky. Až na 7 z 10 fakúlt sa uchádzači dostanú prostredníctvom Test studijních předpokladů (TSP), o ktorom sa dozviete viac v ďalšom článku. Na zvyšné 3 fakulty je nutné absolvovať odborové testy či dokonca prakticky skúšku na Fakultě sportovních studií. Fakulta sociálních studií je špecifická v tom, že uchádzači musia absolvovať buď TSP alebo Test obecních studijních předpokladů spoločnosti SCIO a test zo Základov spoločenských vied (ZSV). V prípade odborových testov sa ich dátum zobrazí uchádzačom v prihláške.

Univerzita Karlova

Rovnako ako Masarykova univerzita aj Univerzita Karlova má termín podávania prihlášok pre bakalárske štúdium vo väčšine prípadov do 28. februára 2023. V niektorých príapadoch to môže byť až do 31. marca 2023, ale február je istota u všetkých fakúlt aj odborov. Prihláška sa tiež vo väčšine prípadov podáva elektronicky cez univerzitný systém a v tom prípade je jej cena 830 Kč (cca 34 EUR) pre všetky fakulty. Niektoré fakulty ponúkajú aj možnosť papierovej prihlášky a v tom prípade je cena vyššia, a to 880 Kč (cca 36 EUR). Na Karlovke sa o spolčných prvkoch prijímačok nedá hovoriť. Každý študijný program má vlastnú formu. Môže ísť o interné odborové testy, testy spoločnosti SCIO, ústne pohovory, talentové skúšky a ďalšie. Preto je najlepšie si vybraný program  konkrétne vyhľadať a podľa toho sa pripraviť. V niektorých prípadoch sa môžete stretnúť s prípravnými kurzami či zverejnenými ukážkovými testami z minulých rokov. UK ponúka aj niekoľko možností podpory v prípade ťažšej sociálnej či zdravotnej situácie. Preto pokiaľ sa ťa to týka, určite sa oplatí si preštudovať podmienky.

Univerzita Hradec Králové

Univerzita v Hradci Králové dáva najdlhší čas na premyslenie prihlášky, a to do 31. marca 2023 pre všetky fakulty. Spoločnú majú aj cenu, a to 500 Kč (cca 20 EUR) za jednu prihlášku. Prihláška sa tiež podáva elektronicky prostredníctvom portálu. Rovnako prostredníctvom tohto portálu dostávajú uchádzači pozvánku na prijímacie konanie. Rovnako ako u Karlovky, aj tu sa prijímačky líšia naprieč študijnými programami. Väčšinou ide o test z vybraných predmetov, ale rovnako môže ísť aj o ústny pohovor či talentovú skúšku. Aj v Hradci Králové v niektorých prípadoch ponúkajú fakulty prípravné kurzy či ukážkové testy, ktoré môžu uľahčiť prijímací proces.

Nech si vyberieš akúkoľvek vysokú školu či už doma alebo v zahraničí, najdôležitejšie je zvážiť poriadne všetky možnosti. Vďaka tomu, že budeš mať informácie o všetkých alternatívach, budeš môcť spraviť informované, premyslené rozhodnutie a podáš si prihlášky iba na vysoké školy, ktoré ťa budú zaujímať a ktoré ti budú mať čo ponúknuť. To ti ušetrí čas pri príprave, ale aj tvoju peňaženku pri podávaní prihlášok.


podpora@vysokeskoly.cz