Privát vs. internát

14. 8. 2015 | Študentský život

Aj keď sa študenti v letných prázdninových mesiacoch snažia na školu nemyslieť, predsa len je jedna vec, ktorú musia riešiť – ubytovanie. Každý rok sa tisícky študentov rozhodujú, či sa ubytovať v školskom internáte, alebo ísť radšej na privát.

Správny výber ubytovania je jedným z faktorov, ktoré ovplyvňujú štúdium. Prostredie, v ktorom sa študent učí či spí, sa môže odraziť aj na jeho študijných výsledkoch. Aj keď stále prevláda názor, že privát je len náhrada, keď nedostanete internát, stretávame dnes čoraz viac študentov, ktorí si slobodne vyberajú, kde bude ich prechodné bydlisko.

Cenu môže ovplyvniť veľa vecí

To, na čo sa pri výbere ubytovania prihliada najčastejšie, je jeho cena. Aj keď mesačná platba za internát nie je práve najmenšia čiastka, stále je to o dosť menej ako na priváte. Ceny obidvoch typov ubytovaní sa pohybujú v závislosti od mesta. Na internáte môžete bývať za 40 – 70 € mesačne, interval ceny privátu pri sedemdesiatke len začína. Čím viac obyvateľov privát má, tým je cena prijateľnejšia. Preto sa pokojne môže stať, že kým na internáte bývajú na izbe traja – štyria (alebo šiesti v jednej bunke), v trojizbovom byte bývajú v niektorých prípadoch až deviati. Ak však na internáte nemáte sprchu a záchod v bunke, ale na chodbe, aj tých deväť ľudí na jednu kúpeľňu je lepší variant ako napríklad šesťdesiat z celej chodby. Ďalším činiteľom pri stanovení ceny privátu je aj jeho vzdialenosť od školy či centra mesta. To, čo ušetríte na ubytovaní, miniete na cestovanie.

Vybavenie v prospech privátu

Keď sa pozrieme na vybavenie ubytovania, v tomto ohľade má určite navrch privát. Na internáte vás na izbe bude čakať len posteľ, stôl so stoličkou, skriňa a pár poličiek, kúpeľňa, chladnička, v kuchynke mikrovlnka a šporák alebo dvojplatnička. Všetky veci na varenie/jedenie či kanvicu si musíte doniesť z domu. Naopak na priváte patria tieto veci do bežnej výbavy. Tiež je tam k dispozícii práčka či dokonca televízor. Na internáte sa síce práčovňa zvykne nachádzať, no musíte si za jej použitie zaplatiť. V byte vás pranie stojí elektrinu a vodu, za ktoré poplatky už väčšinou bývajú zahrnuté v cene nájomného alebo sa rozpočítajú medzi všetkých obyvateľov bytu. „Nadštandardné“ spotrebiče sú na internátoch zakázané alebo povolené za poplatok. Do vybavenia potrebného k životu dnes patrí aj pripojenie k internetu. Na internátoch býva zabezpečené, na priváte väčšinou tiež, no nie je to pravidlom. Aj to môže byť jednou z vecí, ktoré upravia cenu nájomného.

Sociálny život v prospech internátu

Na internáte to jednoducho žije. Viac ľudí pokope ponúka viac možností. K spolužiakom to máte na skok, robiť spoločné projekty je tak jednoduchšie. Ak si robíte o polnoci čaj a dôjde vám cukor, len zaklopete ktorémukoľvek susedovi z chodby a určite vám požičia. Na internátoch sa tiež často konajú rôzne študentské akcie, v blízkosti sa nachádzajú bary, diskotéky, kluby, telocvične… Nadviazať kontakty a nájsť je nových priateľov je jednoduché. Problém však nastáva, keď si chcete priviesť niekoho na návštevu – návštevné hodiny sú na internátoch základným pravidlom. V tomto majú väčšiu voľnosť tí, ktorí bývajú na priváte. Návštevy nemusia nikomu nahlasovať, môžu u nich ostať ako dlho chcú a ak potrebujú prespať, určite to po dohode so spolubývajúcimi nie je problém.

Kde si hľadať ubytovanie

Informácie o možnostiach ubytovania na internátoch si nájdete na stránkach vašej školy. S privátmi je to ťažšie. Nájsť ten správny trvá niekedy celé týždne. Ponuky môžete nájsť „po starom“ – množstvo majiteľov bytov pre študentov dáva inzráty na školské nástenky. Stačí len zavolať a dohodnúť sa na obhliadke. No ak si napr. Košičan hľadá byt v Bratislave, určite nepôjde v strede leta pozerať na nástenku. V takomto prípade je najjednoduchšie pozrieť na sociálne siete, kde na stránky škôl a do rôznych skupín denne pribúdajú ponuky na ubytovanie, alebo kliknúť na niektorý z inzertných webov s ubytovaním, ktoré sú zamerané najmä na študentov. Takými sú napríklad spinkaj.sk, roommates.sk. Určite nie je na škodu pozrieť sa aj na klasické bazárové weby ako bazos.sk či bazar.sk, rubrika reality.

Ďalšie články k téme