Prváci, toto je vaše desatoro

15. 8. 2019 | Štúdium na vysokej škole

Podarilo sa vám úspešne zmaturovať a stali ste sa študentmi vysokej školy? Zatiaľ si nedokážete ani predstaviť, koľko vecí sa vo vašom živote zmení. Stretnete nových ľudí, nájdete si medzi nimi priateľov a spolu môžete zažiť niekoľko krásnych a bezstarostných rokov. Prinášame vám preto desať dôležitých rád, ktoré sú pre vás, ako prvákov, dôležité.

Prváci, toto je vaše desatoro

  • 1. Zodpovednosť každodenná

Nikto vás už nebude vodiť za ruku. Žiadne rodičovské združenia viac v živote nečakajte. Je potrebné, aby ste si uvedomili, že si zodpovednosť za seba nesiete už od dňa zápisu na vysokú školu úplne sami. Nikto preto nebude dávať pozor na to, či máte všetky podmienky na ukončenie akademického roka splnené. Dbajte, aby ste mali vždy dostatočný počet kreditov, predmetov a pokiaľ niečomu nebudete rozumieť, zájdite na študijné oddelenie, kde vám so všetkým ochotne pomôžu.

  • 2. Pýtajte sa

Nemému dieťaťu predsa ani vlastná matka nerozumie. Nebojte sa preto otvoriť ústa a smelo sa opýtať, či už to bude na cestu ku internátom, škole, učebni alebo na správny spoj mestskej hromadnej dopravy. Ľudia vám vždy ochotne poradia a vy sa na miesto určenia dostanete včas. Túto radu aplikujte aj počas procesu vyučovania. To, že sa pýtate v očiach pedagógov znamená, že sa o danú tému zaujímate. Vždy ich však najskôr nechajte dohovoriť, aby ich vaša otázka neprerušila.

  • 3. Nebojte sa zmeny

Prvý semester na vysokej škole je pre väčšinu študentov prelomový. Pokiaľ si počas týchto mesiacov štúdia uvedomíte, že odbor, ktorí ste si vybrali vás vôbec nebaví, nebojte sa zmeniť to. Štúdium na vysokej škole je dobrovoľné, preto si radšej vyberte iný odbor a netrápte sa tým, že budete končiť o rok neskôr, ako vaši pôvodní spolužiaci. Dôležité je študovať to, čo vás baví.

  • 4. Vyplňte si voľný čas

Popri štúdiu nezabúdajte na svoj voľný čas. Neseďte celý deň na internátnej izbe ale urobte niečo pre seba alebo ostatných. Nájdite si brigádu, zarobte si vlastné peniaze alebo sa staňte dobrovoľníkmi. Pokiaľ vám potrebnú prax nezabezpečí vysoká škola, tak sa o to postarajte sami. Je dôležite vedieť, čo by ste v živote chceli robiť a teraz je ten správny čas, aby ste na to prišli.

  • 5. Budujte vzťahy

Všímajte si ľudí, ktorí sa okolo vás nachádzajú. Zoznamujte sa s novými spolužiakmi, nadväzujte priateľstvá na internáte a budujte si takýmto spôsobom vzťahy. Môžete tak v škole ale aj mimo nej vytvoriť dobrý kolektív a uvoľnenú atmosféru. Nechcete predsa, aby na vás spolužiaci z prvých lavíc nepríjemne zazerali. Pomáhajte si navzájom a vaše štúdium bude hneď príjemnejšie a jednoduchšie. Najmä keď sa na vás budú ľudia okolo úprimne usmievať (a tiež vám dajú s radosťou a bez frfľania odpísať učivo, ktoré počas absencie vymeškáte).

  • 6. Nezabúdajte oddychovať

Táto rada sa vám zíde najmä počas skúškového obdobia. Odovzdávanie seminárnych prác, písanie testov alebo ústne odpovede sú vyčerpávajúce. Nelejte do seba litre kávy a nezaspávajte nad ránom, pár hodín pred skúškou, s hlavou v knihách. Klaďte dôraz na správne rozdelenie času, počas dňa sa učte a večer oddychujte. Tak ako telo aj mozog potrebuje spánok. Robte všetko s mierou a neohrozujte svoje zdravie.

  • 7. Povozte sa mestskou hromadnou dopravou

Nebojte sa, že sa stratíte, pretože sa vám to raz určite stane! Radšej si počas prvých dní štúdia sadnite do autobusov, električiek alebo trolejbusov, a spoznávajte tak všetky zákutia nového mesta, v ktorom bývate. Prídete na to, kde sa nachádzajú rôzne zastávky, ako sa dostanete na autobusovú či vlakovú stanicu alebo pri týchto presunoch zistíte, kde sú tie najlepšie kaviarne. Po takomto dôkladnom prieskume sa vám nestane, že pri uzatvorení jednej časti mesta ostanete stáť za plotom ako opustené šteniatko. Smelo sa vyberiete na ďalšiu zastávku a nič vás neprekvapí.

  • 8. Vyhľadajte starších

Okrem toho, že starší študenti už poznajú všetky dobré kaviarne, kluby a podniky v meste, prešli si presne tým, čo čaká na vás. Niektorí z nich si veľmi dobre spomínajú na testové otázky alebo okruhy a tieto múdrosti s radosťou predávajú ďalšej generácii. Taktiež už väčšina z nich prišla na to, ako sa správať k jednotlivým pedagógom. Mať s nimi dobré vzťahy je preto pre prvákov veľmi dôležité. A tiež preto, že na niektorých odboroch ešte stále usporiadavajú imatrikulácie.

  • 9. Vyzdobte si izbu

Väčšina z vás sa z domu presťahuje do izieb na internátoch. Na začiatku vám všetko bude pripadať cudzie, štyri prázdne steny, skrine aj posteľné prádlo, ktoré nebude voňať po aviváži. Vneste do tohto priestoru kúsok seba. Na prázdne miesta si nalepte plagáty, pridajte nástenky, svetielka, nejakú pracovnú lampu a pekný obrus na stôl. Všetko okolo sa vám hneď bude zdať veselšie. Priestor si preto prispôsobte.

  • 10. Zapájajte sa

Či už na vysokej škole alebo na internáte sa budete cítiť príjemnejšie, keď sa zapojíte do rôznych udalostí. Choďte cvičiť so spolubývajúcimi, vyčistite spolu s ďalšími ľuďmi okolie ubytovacích priestorov alebo sa zapojte do športových aktivít na ihriskách alebo v halách. Budete sa cítiť lepšie a svoj čas využijete dobrým spôsobom.