Rozhovor: Mirka Miškechová spieva aj študuje

1. 3. 2017 | Uplatnenie absolventov a študentov

Je mladá, talentovaná a dobrosrdečná. Okrem toho, že je nadanou speváčkou a jej hlas určite poznáte, je Miroslava Miškechová aj študentkou vysokej školy. Porozprávala nám o tom, ako sa dá skombinovať kariéra a vzdelanie.

Rozhovor: Mirka Miškechová spieva aj študuje

1. Ako si sa dostala k hudbe?

Ja mám pocit, že to skôr hudba sa dostala ku mne. Jednoducho som si odmala rada vyspevovala, tancovala a jašila sa. Mala som dokonca aj detskú kapelu, s babami sme si za pomoci našich mamín vyrábali kostýmy a nacvičovali repertoár, ktorý sme potom dvakrát do roka predviedli na rodinnej oslave. Úplne sme tým vtedy žili a dokonca sme písali vlastné pesničky, na ten vek boli dokonca celkom nápadité. Možno ich niekedy zo srandy zverejním, ale zatiaľ ich nechávam odpočívať v tajných zásuvkách.

2. Ktorá z tvojich piesní bola úplne prvá?

Úplne prvá (pokiaľ nerátam tie detské) vznikla keď som mala 15 rokov, vtedy som dostala aj svoju prvú gitaru. Volala sa úplne pateticky Bez teba. Vtedy bol veľký hit od kapely Pehy Za tebou, tak som asi chcela napísať niečo na ten štýl. Aj keď tá moja pesnička bola, samozrejme, minimálne stokrát horšia.

TU SI VYPOČUJETE PIESEŇ – CHROBÁK V HLAVE

3. Čo ťa pri písaní inšpiruje?

Inšpirácie je strašne veľa, v ľuďoch a veciach, ktoré sa nám a najmä v nás dejú.

4. Ako by si opísala svoj album Schizofrenik – Optimista?

Ten album je taký hravý, zároveň je v ňom ale aj trochu smútku, no skôr takého pubertiackeho, keďže drvivá väčšina pesničiek vznikla na strednej, kedy som riešila „problémy“, ktoré k tomu veku patria. Mám ten album ale rada, je to môj vtedajší život zaznamenaný na cédečku, myslím si, že to raz pustím svojim vnučkám, keď budú v rovnakom veku a budem za strašne cool babku.

5. Pesničku Cudzinka v tvojej zemi, ktorú si naspievala spolu s českým spevákom Xindlom X, pozná snáď každý. Aká bola vaša spolupráca a ako ste sa k nej dopracovali?

Kedysi dávno-pradávno som vyhrala súťaž pre začínajúce kapely, ktorú organizovalo jedno nitrianske rádio. Za odmenu som mala predskakovať niekomu slávnemu, no a ten slávny bol Xindl X. Išla som s ním vtedy na celé turné a tam padol nápad, že by sme mohli napísať duet. Nikto ale nečakal, že z toho bude taký hit.

TU SI VYPOČUJETE PIESEŇ – CUDZINKA V TVOJEJ ZEMI

6. S akým hudobníkom/hu­dobníčkou/sku­pinou by si si chcela zaspievať a zahrať?

Nemám nikoho konkrétne vytipovaného, myslím si, že život tie spolupráce prinesie sám a tak je to najlepšie.

7. Na Univerzite Komenského v Bratislave študuješ žurnalistiku. Ako si sa k tomuto odboru dostala?

Vždy som bola ukecaná, mala som rada ľudí, nové situácie a navyše som milovala písanie, takže mi z toho vyšla žurnalistika.

8. Dokážeš skombinovať štúdium s úspešnou hudobnou kariérou? Ako je to s tvojim časom?

Keby som svoj čas využívala naozaj efektívne, tak sa nemám na čo sťažovať, ale keďže mi to ide nie vždy celkom ideálne, nezmyselne sa dostávam do patových situácií. Pod stresom ale človek zo seba niekedy dokáže vydolovať ešte viac a pozitívne sa to odzrkadlí na celkovom výsledku.

TU SI VYPOČUJETE PIESEŇ – MARY

9. Akú dôležitosť má pre teba vysoká škola?

Vysoká škola je prostredie, kde by sa mal človek intenzívne pripravovať na svoje budúce povolanie a rozvíjať sa v tom, v čom je dobrý a čomu sa chce venovať. Už nikdy potom nebude mať taký časový luxus ako na výške, tak tento čas netreba zahodiť, ale zamakať na sebe. A samozrejme si užívať aj to všetko pekné okolo, čo so sebou študentský život prináša.

10. Čo by si odporučila študentom stredných škôl ohľadom výberu vysokej školy?

Vyberte si, čo vás baví a zaujíma, ale myslite aj na to, či sa tým dá uživiť a koľko sa v danej profesii zarába a či to korešponduje s platom, aký by ste raz chceli mať a životom, aký chcete žiť.

11. Aké sú tvoje plány po skončení univerzity?

No popravde, najskôr plánujem jej úspešné absolvovanie a potom sa uvidí. Zatiaľ si nechávam otvorených viacero možností. Radšej nebudem hovoriť nič konkrétne, keby to náhodou nevyšlo, nech nevyzerám hlúpo.