Rozhovor: Stáž v zahraničí sa jednoducho oplatí

27. 7. 2015 | Štúdium v zahraničí

Zuzana Ďuricová nedávno ukončila bakalársky stupeň v odbore prekladateľstvo a tlmočníctvo ruského a anglického jazyka na UKF v Nitre. Tretí ročník však nepresedela len v škole. Vďaka organizácii SAIA si ho spríjemnila stážou v Rusku, kde si mohla v praxi odskúšať to, čo sa v škole naučila.

Čo bolo prvotným impulzom, kvôli ktorému si začala rozmýšľať nad stážou v zahraničí?

Študujem jazyky, čiže mi hneď od začiatku bolo jasné, že pre mňa bude pobyt alebo štúdium v zahraničí obrovským prínosom. Dostať sa do prostredia, kde žijú rodení hovoriaci, stretnúť sa s ich zvykmi a kultúrou, je pre študenta prekladateľstva splnený sen. Už som len čakala na vhodnú príležitosť.

Študuješ anglický aj ruský jazyk. Prečo si sa rozhodla pre Rusko a nie pre anglicky hovoriacu krajinu?

Pre Rusko som sa rozhodla najmä kvôli tomu, že som sa začala tento jazyk učiť len na výške, číže stáž v Moskve bolo pre mňa niečo také ako spojenie príjemného s užitočným. A keďže som už predtým dve leta strávila v Londýne, povedala som si, že zima v Moskve bude zaujímavá zmena.

Bolo ťažké sa tam dostať? Aké podmienky si musela splniť?

Rozhodujúce sú študijné výsledky, preto ak sú aspoň dobré, nie je problém sa na stáž dostať. Samozrejme, okrem výpisu známok boli potrebné zaujímavé životopisy, motivačné listy a odporúčania od vyučujúcich.

Dĺžku pobytu si si mohla určiť sama?

SAIA ponúka tri varianty stáži v Rusku: na 1 mesiac v lete a na 2 alebo 5 mesiacov v zime. Najviac študentov berú na 2 mesiace v zime, preto výber nebol náročný.

A čo mesto? Moskva bola tvoj výber alebo to bola jediná možnosť?

Moskva bola jediná možnosť, ale iné mesto by som si asi ani nevybrala. Počas stáže sme sa boli pozrieť aj do Petrohradu, bolo to tuším niekedy začiatkom decembra, číže bola obrovská zima, ale mesto bolo očarujúce. Ak by bola možnosť, v teplejších mesiacoch by som rada navštívila na dlhšie aj Petrohrad.

Ako vyzeral v Rusku tvoj bežný deň?

Mali sme dva druhy dní – dni, keď sme chodili do školy, a výletné dni. Po škole, väčšinou nám končila okolo štvrtej, sa nám v tej zime len málokedy chcelo niekam ísť. Väčšinou sme si len zabehli na nákup alebo sme si spravili párty na izbe. Počas voľných dni sme si plánovali rôzne výlety, precestovali sme krížom-krážom celú Moskvu.

Čo bola najlepšia a najhoršia vec na celej stáži?

Najlepšia bola asi možnosť cestovať. Metro bolo lacné, vstupenky do múzeí, galérii či divadiel tiež. Vďaka tomu sa nám podarilo pobehať naozaj veľa pamiatok a rôznych kultúrnych podujatí. Rovnako sme mali možnosť spoznať bohatú ruskú kultúru a históriu a ochutnať tradičné ruské jedlá. Najhoršia bola asi tá ruská zima. Kto nezažije, neuverí :)

Ako je to pri takejto stáži s financiami?

Grant, ktorý sme dostali niekedy v polovici stáže, nám pokryl náklady nevyhnutné na prežitie. Je vždy potrebné našetriť si dopredu a mať niečo navyše. Hlavne ak chcete aj niečo pocestovať.

Nemala si po príchode domov problémy v škole? S uznávaním predmetov, so skúškami…

Ja som od začiatku vedela, že mi neuznajú žiadne skúšky. Ale problém to nebol, ochotné spolužiačky nám požičali poznámky a dokonca nám niektorí učitelia dali aj extra hodiny. Skúšky sme potom zvládli ľavou zadnou.

Čo ťa v Rusku najviac prekvapilo?

V Rusku je všetko veľké, ale naozaj veľké. Pre niekoho, kto pochádza z malého stredoslovenského mesta, je to celkom šok. Napríklad v Moskve, vždy, keď sme chceli ísť na výlet, museli sme rátať s najmenej hodinou cesty metrom a keď sme sa náhodou ocitli v špičke, tak sa nám cestovanie ešte predĺžilo, lebo sme museli čakať 20 minút v dave na eskalátory.

Zmenila ťa táto stáž? Či už k lepšiemu, alebo horšiemu.

Neviem, či ma stáž nejako zmenila, no som si istá, že mi dva mesiace v Rusku dodali ešte väčšiu chuť do cestovania a spoznávania nových krajín.

Čo by si povedala niekomu, kto váha, či sa na niečo podobné má dať?

Nech neváha a ide do toho. Ja mám z Ruska len dobré zážitky a plno skvelých spomienok. Rovnako si myslím, že sa mi podarilo aj zdokonaliť sa v jazyku, získala som mnoho nových skúsenosti, spoznala veľa nových ľudí. No jednoducho sa to oplatí.

Ďalšie články k téme