Seminárna práca. Ako na ňu?

19. 3. 2023 | Štúdium na vysokej škole

Seminárna prácaDruhý polrok je v plnom prúde, čo pre mnohých môže znamenať aj blížiaci sa termín odovzdania seminárnych prác. Ako z názvu vyplýva, väčšinou ide o prácu týkajúcu sa konkrétnej témy preberanej v rámci seminára alebo o tému samotného seminára. Pokiaľ vás zaujíma, ako má seminárna práca vyzerať, čo má obsahovať a ako sa na ňu pripraviť, tak čítajte ďalej.

Príprava

Jedným z kľúčov k úspešnej seminárnej práce je kvalitná príprava. Všetko začína od témy. Pokiaľ vám učiteľ(ka) definoval(a), máte ušetrenú prácu. V tomto prípade je dobré zvažovať dva aspekty – to, aby vás téma zaujímala a to, aby ste k jej spracovaniu mali dostatok zdrojov a teda aj obsahu. Pokiaľ je voľba na vás, zbystrite. Na prvý pohľad môže zdať, že voľnosť vo výbere témy je pre autora výhodou, opak môže byť pravdou. Častokrát sa práve stáva, že si autori definujú tému práce príliš široko a následne počas samotného písania nie sú schopní obsiahnuť všetko, čo by práca potrebovala. Preto v tomto prípade Nech už je téma na vás alebo na vyučujúcom, nikdy nepodceňte prípravu. Kvalitná príprava je základom dobre napísanej práce. Nie len že kvalitne zvolené zdroje vám pomôžu napísať informáciami nabitý text, ale aj vám ako autorom sa bude lepšie pracovať, pokiaľ sa budete mať o čo oprieť. Preto ešte predtým než sa pustíte do písania, skúste si vyhľadať k danej téme čo najviac informácií, prečítajte si súvisiace články, snažte sa problematiku pochopiť zo širšieho hľadiska ako len v súvislosti s vašou témou.

Čas na písanie je tiež dôležitá súčasť tvorby kvalitnej práce. Pokiaľ viete o sebe, že máte tvorivú časť dňa večer, nechajte si písanie na tento čas. Pokiaľ zase mávate problém s time managementom, nebojte sa si prácu rozplánovať na jednotlivé dni. Takto vytvorený plán vám pomôže v disciplíne a nebudete sa musieť obávať toho, že budete niečo dopisovať na poslednú chvíľu.

Čo má práca obsahovať?

Pri zadávaní práce je zvykom študentom a žiakom poskytovať detailnejšie informácie o tom, čo sa v práci očakáva. Niektorí vyučujúci vám môžu napríklad povedať, aby ste sa nesústredili natoľko na úvod alebo záver práce, ale aby ste svoju pozornosť venovali najmä tomu najdôležitejšiemu obsahu, teda jadru práce. Iní vám môžu povedať, že úvod a záver sú rovnako dôležitými časťami ako je samotné jadro. V tomto prípade je dôležité sa riadiť pokynmi zadávateľa práce. Pokiaľ žiadne takéto inštrukcie nedostanete, držte sa zaužívaných pravidiel. Pokiaľ máte prístup k starším prácam, nebojte sa inšpirovať. Základnými kameňmi každej práce je však obsah, úvod, jadro, rozčlenené do niekoľkých kapitol, záver a zoznam použitej literatúry. Pri zozname literatúry nezabúdajte na správnu formu citovania v texte aj na konci práce. Pokiaľ by vás to zaujímalo, viac o citovaní si môžete prečítať v našom predchádzajúcom článku.

Forma práce

Ďalšia časť práca, ktorú môžete mať zadanú spolu s témou práce. Najčastejšie ide o font, veľkosť písma, zarovnanie textu a riadkovanie ale môže ísť aj o podmienku úvodnej strany. Pokiaľ máte tieto údaje v zadaní, máte vyhrané a to najmenej, čo môžete pre prácu spraviť je, že sa týmto zadaním budete riadiť. Pokiaľ však tieto údaje vaše zadanie neobsahuje, neznamená to, že na forme práce nezáleží. Napríklad najmä na vysokých školách sa častokrát už očakáva, že tieto podmienky nie je potrebné uvádzať, pretože sú všeobecne platným pravidlom. Aké sú ale zvyklosti, pokiaľ nemáte zadanú veľkosť písma? Najčastejšie sa používa písmo Times New Roman, veľkosť 12, riadkovanie 1,5, zarovnanie do bloku a okraje 2,5 cm. Pokiaľ nejde o bežný referát, ktorému stačí len text práce, úvodná strana nikdy nie je na škodu. Tá by mala obsahovať hlavne názov témy, názov predmetu, vaše meno, ročník, skupinu či iné dôležité informácie. Na internete nájdete veľa inšpirácie pre spracovanie úvodnej strany.

Písanie seminárnych prác nemusí byť každého obľúbenou časťou školského roka. Ich výhodou však je, že pri ich spracovávaní sa človek dozvie o téme veľké množstvo informácií a vždy si môže povedať, že trénuje na vysokú školu, kde sa písaniu takmer nedá vyhnúť. Navyše sa značná časť nepríjemného pocitu dá odstrániť pripravenosťou a znalosťou témy aj formy.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme