Športujte počas štúdia

6. 8. 2020 | Študentský život

Vysoká škola nie je len o učení. Niekedy sa predsa musíte odložiť knihy, počítače a neustále vzdelávanie sa a trochu si oddýchnuť. Nelíhajte si však do postele, radšej vyrazte von za novým dobrodružstvom. Skúste popri škole aj športovať.

Športujte počas štúdiaNa internátoch totiž budete mať príležitosť stretnúť nových ľudí a za lacno, prípadne zadarmo, si zacvičiť. Väčšina veľkých slovenských ubytovacích zariadení pre vysokoškolských študentov má totiž vo svojich budovách vlastné posilňovne pre mladé ženy a rovnako aj pre mužov. Cvičiť tak vo väčšine prípadov môžete oddelene, čoho veľkou výhodou je prevažne to, že v každej s týchto miestností sa nachádza športové vybavenie prispôsobené pohlaviu, ktoré ho bude používať. Na mužov tak čakajú ťažké činky a na ženy zase fit lopty, bežiace páse a stacionárne bicykle. Nemusíte sa vôbec báť, že v internátnej posilňovni nebudete mať čo robiť.

Existujú však aj ďalšie spôsoby ako sa dostať k športu. Pokiaľ sú vaše financie obmedzené sadnite si ku počítaču a na sociálnej sieti si vyhľadajte skupinu, ktorá v priestoroch, ktoré sú na internáte určené pre všetkých, pravidelne trénuje napríklad jógu alebo pilates. Vždy sa totiž nájde človek, napríklad začínajúci tréner či trénerka, ktorí majú záujem odovzdávať svoje skúsenosti ďalším ľuďom. Tieto ponuky väčšinou nič nestoja a dajú vám toho naozaj veľa. Slovo možno dá slovo a vy si v takejto skupine môžete nájsť aj dobrých priateľov. Hlavne sa nehanbite, prvé momenty možno budú zvláštne ale na to si postupom času zvyknete.

Okrem cvičenia v interiéry sa však podobné skupiny stretávajú aj v okolí ubytovacích zariadení pre vysokoškolských študentov. Vonkajšie kurty a ihriská ponúkajú mladým ľuďom ďalšiu možnosť športového vyžitia. Na sociálnych sieťach pravidelne študenti hľadajú ďalších rovesníkov, ktorí majú záujem pridať sa a ísť si napríklad zahrať futbal, basketbal alebo volejbal. Tieto tréningy bývajú tiež pravidelné a vy sa tak nemusíte zdržiavať zatvorení v jednej miestnosti. Podobné aktivity sú však časovo obmedzené, dajú sa hrávať len na jar, cez leto a na jeseň.

V zime sa ale podobné skupiny študentov ani omylom neprestanú hýbať. Stretávajú sa v priestoroch internátnych telocviční, kde spolu hrávajú okrem volejbalu a basketbalu napríklad aj florbal. Na tomto území sa okrem toho konajú aj pravidelné kurzy tancov – ľudových a rovnako aj moderných, na ktoré sa za poplatok môžu prihlásiť všetci študenti. Na výber máte veľa možností, stačí, aby ste sledovali sociálne siete a nebáli sa ozvať ľuďom, ktorí budú hľadať „kamarátov na šport“.

Zdravý životný štýl a pravidelné cvičenia sa snaží podporovať aj univerzitný preukaz študenta ISIC. Na svojej internetovej stránke pravidelne informuje o rôznych zľavách. Mladí ľudia, ktorí sa vzdelávajú na vysokej škole, tak majú možnosť využiť ich a ísť napríklad lyžovať, raftovať, bicyklovať, plávať alebo hrať golf. Nezabudnite na to, že všetky dôležité informácie nájdete vždy na internete. Odložte knihy a vyrazte!