STU má najlepšie uplatnenie absolventov

6. 2. 2022 | Aktuality

štúdium na STUTakéto tvrdenie vyplýva z jej umiestnenia v svetovom rebríčku QS Graduate Employability Rankings 2022. Slovenská technická univerzita v Bratislave je podľa rebríčka najlepšou slovenskou univerzitou v oblasti zamestnania absolventov a k tomu je jedinou univerzitou na Slovensku, ktorá sa do zmieňovaného hodnotenia dostala. Spoločne bolo hodnotených 550 univerzít z celého sveta.  

Meranie sa snaží zhodnotiť, ktorá univerzita produkuje čo najviac zamestnania-schopných absolventov, ktorí ukončia štúdium s kvalitami vyžadovanými od moderného zamestnanca. Rebríček je zostavený na základe piatich hlavných indikátorov. Reputácia zamestnávateľa (30%), výsledky absolventov (25%), partnerstvá so zamestnávateľmi (25%), spojenie zamestnávateľov a študentov (10%) a miera zamestnania absolventov (10%). STU sa umiestnila na mieste 501+ s mierou uplatnenia absolventov 94.3 percentuálneho bodu.

Vedenie školy vníma toto umiestnenie ako potvrdenie kvality vzdelania v teoretickej ale i praktickej rovine, ktoré ako univerzita ponúka. Trh práce je naozaj súťaživým, a preto by si mal absolvent dobre rozmyslieť, aká univerzita ho dokáže adekvátne pripraviť na plnohodnotné budúce zamestnanie aj tým, že ho prepojí s globálnymi zamestnávateľmi, čím zabezpečí rozvoj nevyhnutný zručností a vedomostí.

Prvé tri miesta v miere uplatnenia absolventov obsadili univerzity z USA. Najlepšie skóre získala Massachusetts Institute of Technology (MIT) nasledovaná Stanford University a tretia skončila University of California. Šnúru vedenia univerzít USA pretína na štvrtom mieste The University of Sydney, na piatom britská Harvard University a šiestou je Tsinghua Unversity, ktorá nabúrava anglofónne prvenstvo.

Zdroje: www.stuba.sk, www.topuniversities.com