Študenti pozor! Čakajú na vás tieto zľavy

12. 12. 2016 | Študentský život

Povinnosti… Okrem tých na vás však počas denného štúdia na vysokej škole alebo univerzite čakajú aj vaše práva. Ako študenti si totiž budete môcť uplatniť niekoľko zaujímavých zliav. Pripravte sa preto na to, že budete za lacnejšie cestovať ale aj nakupovať.

Pri nástupe na vysokú školu či univerzitu dostanete do rúk dôležitú zelenú kartičku, ktorá vás bude sprevádzať počas celého štúdia. ISIC alebo Medzinárodný preukaz študenta (International Student Identity Card) môžete využiť hneď niekoľkými spôsobmi. Ak sa na území Slovenskej republiky preukážete touto kartou v autobuse na akejkoľvek trase, cestujete za lacnejšie. Musíte si však dávať pozor na to, aby ste na zadnej strane ISIC-u mali platnú validačnú známku, ktorá potvrdzuje, že ste študentom a na požadované zľavnené cestovné máte právo.

Ak sa však domov autobusom neviete dostať, nezúfajte! Ste na tom vlastne ešte oveľa lepšie ako ostatní. Slovenská železničná spoločnosť totiž od 17. novembra 2014 na základe rozhodnutia Vlády Slovenskej republiky zaviedla bezplatné cestovanie vo vlakoch. Ak ste teda študentom do 26 rokov, môžete cestovať zadarmo. Ak chcete využiť možnosť tejto prepravy, musíte sa najskôr zaregistrovať do systému slovenskej železničnej spoločnosti, vybaviť si ešte jeden preukaz a pred každou cestou je potrebné, aby ste si zabezpečili cestovný lístok na bezplatnú prepravu. Urobiť tak môžete v pokladniach na staniciach alebo aj na internetovej stránke. Ak vás vo vlaku príde skontrolovať sprievodca tak predložíte ISIC, preukaz železníc a lístok. Ako študenti by ste túto možnosť prepravy mali využívať aj vtedy, ak by ste si jednoducho chceli precestovať Slovensko. Na každé miesto v krajine sa totiž dostanete bez platenia. Tak choďte a objavujte!

Síce ste sa už dozvedeli, že sa za malú sumu alebo prípadne bez platenia dostanete domov, čo však s pohybom po meste, v ktorom budete študovať? Ako držitelia ISIC-u si budete musieť vo väčších slovenských mestách ako sú napríklad Bratislava, Košice či Banská Bystrica, zadovážiť predplatné cestovné lístky, takzvané električenky. Vyberiete si časový interval (odkedy, dokedy chcete využívať mestskú hromadnú dopravu), zaplatíte a cestujete autobusmi, električkami ale aj trolejbusmi. Predplatné cestovné lístky si môžete zakúpiť v konkrétnych pobočkách jednotlivých spoločností alebo prostredníctvom ich internetových stránok.

Študentské zľavy sa však netýkajú len cestovania. Ako držitelia Medzinárodného preukazu študenta si budete môcť na webe pozrieť aj ďalšie zaujímavé ponuky. Na hlavnej stránke www.isic.sk si môžete vybrať z kategórií – top zľavy, mesačné zľavy, nové zľavy, všetky zľavy ale aj zahraničné zľavy. Nižšiu sumu tak zaplatíte napríklad v kinách Cinemax a Cinema City, v kníhkupectvách Panta Rhei a martinus.sk, v poisťovni Union, vo Fann parfumérii, v sieťach rýchlych občerstvení Subway a McDonald´s ale aj v obchodoch známych značiek ako napríklad Reserved, Curaprox, Cropp Town alebo Bepon.

Okrem nakupovania sa však vďaka ISIC karte môžete aj vzdelávať, študentské zľavy sa totiž týkajú aj jazykových či rekvalifikačných kurzov. Okrem spomínaných však nájdete aj množstvo ďalších ponúk – lacnejší nákup elektroniky na alza.sk a hej.sk, vstupné do Aquacity Poprad , Aquaparku Tatralandia, Aquatermalu Strehová, Bardejovských kúpeľov, Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici alebo aj Archeologického múzea SNM v Bratislave. Lacnejšie pre vás budú aj jedlá a nápoje v rôznych podnikoch. Vysokoškolský a univerzitný život si tak aj vďaka týmto študentským zľavám môžete poriadne užiť!

Viac o zľavách ISIC nájdete TU!

Zdroj fotografií: www.pixabay.com