Študovať dve školy naraz – áno či nie?

11. 7. 2020 | Štúdium na vysokej škole

Prečo sa niekto rozhodne študovať dve školy naraz? Veď už aj jedna dá zabrať. V súčasnosti je však takéto štúdium stále populárnejšie. Buď niekoho zobrali na viacero škôl a nevie si vybrať len jednu, alebo chce rozšíriť svoje uplatnenie, alebo môže na to mať úplne iný dôvod. Na čo však pri rozhodovaní o „dvojštúdiu“ myslieť?

štúdium

Ovládanie času

Dva odbory = viac úloh, menej voľného času. Pri takomto štúdiu je dôležité vedieť si správne rozdeliť čas. Povinnosti vám až tak nedovolia zabíjať čas pozeraním seriálov či hraním počítačových hier. Dva odbory naraz vás naučia bojovať s prokrastináciou. Samozrejme, že nejaký voľný čas vám ostane aj v takomto prípade, no nebude ho toľko, ako pri štúdiu jedného odboru. Dva odbory vás naučia byť efektívny. Ak však máte radi svoj pokoj a na jednotlivé veci potrebujete viac času, štúdium dvoch odbor pre vás nebude ľahká voľba.

Keď si neviete vybrať

Študovať dva odbory naraz býva voľba najmä tých, ktorých prijali na viac odborov a nevedia sa rozhodnúť len pre jeden. V tomto prípade to nie je zlé rozhodnutie. Môže sa stať, že po čase, niekedy už po mesiaci či dvoch, zistíte, že jeden z odborov vás nebaví a nie je to to, čo ste si predstavovali. Môžete potom pokojne štúdium tohto odboru zanechať, ostane vám ešte jeden a vy nestratíte rok zbytočne. Alebo jednoducho doštudujete obidva odbory a nebudete rozmýšľať nad tým, čo by bolo, keby ste si vybrali práve ten druhý odbor.

Druhý odbor nie je zadarmo

Štát vám síce prepláca tri roky bakalárskeho a dva roky magisterského štúdia, no pri jednom odbore. Keď chcete študovať dva naraz, ten druhý si platíte tak, ako keby ste ho študovali po skončení toho prvého. Výška poplatku závisí od jednotlivých škôl a ich fakúlt. V prípade, že by ste študovali dva odbory na rovnakej škole, na väčšine z nich poplatky neplatíte.

Príbuzné odbory, rozdielne ročníky

Najjednoduchšia forma štúdia dvoch odborov je vtedy, keď študujete na rovnakej škole viac-menej príbuzné odbory (napríklad žurnalistiku a marketing, právo a medzinárodné vzťahy). Vtedy vám môžu jednu skúšku uznať pre obidva odbory a nemusíte ju robiť dvakrát. Výhodou je, ak neštudujete rovnaký ročník v obidvoch odboroch. Mať dvojo štátnic a písať dve záverečné práce naraz nie je veru sranda. Nie je vhodné ani kombinovať dva príliš náročné odbory, lebo to nemusíte zvládnuť. Dobré je aj prizerať na ťažisko štúdia a vybrať si jeden taký, ktorý má ťažisko v teórii, prednáškach a učení a druhý, ktorý je viac praktický.

Nič pre príliš poctivých

Ak ste príliš poctivý, perfekcionista a potrebujete mať všetko na 110 %, štúdium dvoch odborov nie je pre vás, jednoducho by ste to nezvládali, mať všetko tip-top v obidvoch odboroch. Pri takomto štúdiu je treba vedieť, pri čom sa dá trochu upustiť a že dobré známky nie sú všetko, dôležité je tú skúšku vôbec zložiť.

Všetko však má svoje výhody aj nevýhody a je len na vás, čo vo svojom živote preferujete a aká ste osobnosť, aké máte schopnosti a či dokážete zvládať stres.

Ďalšie články k téme