Študuj doma: Čo ťa čaká v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach?

15. 2. 2016 | Študentský život

Prvé rozhodnutie pri výbere vysokej školy už v tvojom prípade padlo. Výber lokality sa ti podarilo zúžiť na Slovenskú republiku. Rozhodol/a si sa dôverovať nášmu školstvu a aj preto zatiaľ neplánuješ odísť kvôli štúdiu za hranice svojej domoviny? Pokiaľ sa so všetkým, čo je vyššie uvedené stotožňuješ mal/a by si dôkladne zvážiť svoje možnosti. Nemal/a by si samozrejme zabúdať na všetky aspekty, ktoré ťa budú počas tvojho štúdia neustále ovplyvňovať, či už to bude ponuka knižničného katalógu, kvalitný spoločenský život študentov alebo samotná atmosféra mesta. Je toho však oveľa viac.

V prípade, že nebývaš vo väčšom slovenskom meste, v ktorom sa nachádza vysoká škola a odbor, ktorý chceš študovať, musíš sa v prvom rade zmieriť s tým že budeš cestovať. Zľavu na cestovanie ti v dopravným prostriedkoch zabezpečí univerzitná karta, ktorú budeš familiárne nazývať – ISIC. Zaujímať by si sa však mal/a aj o ďalšie financie spojené so štúdiom, ktoré budú mať formu platby za internátno lôžko, stravovania v univerzitnej kantíne ale aj ceny predplatného cestovného lístka, ktorý budeš zase familiárne nazývať – električenka.

Bratislava – hlavné mesto

Ako študent/ka sa môžeš v najväčšom meste Slovenskej republiky ubytovať napríklad v najpopulárnejšej a najobľúbenejšej lokalite, ktorou je Vysokoškolské mesto Ľ.Štúra – Mlyny. Ubytovať sa môžeš vo viacerých objektoch, 1/ 2/ 3 – lôžkovej izbe v cenovej relácii od 47,25 až po 113,25 eur na mesiac. Ďalším ubytovacím objektom je Vysokoškolský internát Družba, ktorý sa nachádza v okolí Botanickej záhrady. Ceny ubytovacích služieb za 1/ 2/ 3– lôžkové izby alebo švédske domky sa pohybujú v rozmedzí od 63 až po 95 eur. Študentský domov mladosť, ktorý sídli na Starých Gruntoch ponúka ubytovanie najmä pre študentov Slovenskej technickej univerzity. V bunkovom systéme tak za 1/ 2/ 3 – lôžkové izby zaplatíte 67 až 83 eur za mesiac. Posledným z nami vybraných zariadení je v Bratislave Študentský domov Prokopa Veľkého (Horský park), kde vás mesačne ubytovanie v 1/ 2/ 3 – lôžkovej izbe vyjde na 45 až 77 eur. Okrem toho máš k dispozícii jedálne, študovne a rôzne bufety.

Dopravný podnik mesta Bratislava si za predplatný cestovný lístok, ktorý je určený študentom, účtuje 5,20 eur za 7 dňový, 13,45 eur za 30 dňový, 36,15 eur za 90 dňový a 132,10 eur za 365 dňový doklad, vďaka ktorému sa budeš môcť počas dňa aj noci cestovať mestskou hromadnou dopravou po bratislavských uliciach. Celkovo je atmosféra hlavného mesta Slovenskej republiky veľmi príjemná. Stretneš tu veľa ďalších mladých ľudí, ktorí sa pravidelne chodia učiť a skryť do ticha knižnice, ďalších, ktorí si užívajú program v kinách alebo divadlách a tiež tých, ktorí po dokončení úloh obľubujú navštevovanie mnohých bratislavských kaviarní, reštaurácií a barov. „Bratislavu som si ako mesto svojho vysokoškolského štúdia vybrala z dvoch dôvodov – v hlavnom meste bývam a taktiež milujem jeho atmosféru. Bratislava je pestrá a ponúka možnosť nielen študovať a pracovať ale aj zabávať sa,“ tvrdí študentka žurnalistiky Hana.

Banská Bystrica – metropola stredu

Centrom stredoslovenského života je rozhodne Banská Bystrica. Ubytovanie tu Univerzita Mateja Bela ponúka v piatich Študentských domovoch, ktoré sa nachádzajú v rôznych lokalitách tohto mesta. Ubytovanie sa v 1/ 2/ 3 – lôžkových izbách sa pohybuje v rozmedzí od 46 až po 61 eur za jednu osobu na mesiac. Okrem toho ubytovanie poskytuje aj Slovenská zdravotnícka univerzita v Banskej Bystrici a to vo svojom polyfunkčnom objekte. Cenník sa však na webovej stránke nenachádza, preto je potrebné informovať sa o cene ubytovania prostredníctvom e-mailu alebo priameho telefonického kontaktu. Posledným, nami vybraným, vysokoškolským ubytovacím zariadením Študentský domov Akadémie umení. K dispozícii tu máš jedno z 136 lôžok, z čoho za každé jedno zaplatíš presne 50 eur. Dopravný podnik mesta Banská Bystrica ponúka študentom možnosť cestovať mestskou hromadnou dopravou za zľavnený predplatný lístok. Vybrať si tak môžeš z dvoch variánt, buď to 30 dňový za ktorý zaplatíš 12 eur alebo 90 dňový a ten ťa bude stáť presne 33 eur.

Atmosféra Banskej Bystrice je chvíľami až neopísateľne čarovná. Na Námestí SNP sa denne pohybuje veľké množstvo mladých ľudí, ktorí sa hlavne v letných mesiacoch zdržiavajú na terasách a popíjajú kávu a ľadové nápoje alebo stoja v radoch na tamojšiu vynikajúcu zmrzlinu. Študenti si môžu v Banskej Bystrici prezrieť niekoľko významných pamätihodností, medzi ktoré patrí napríklad Múzeum Slovenského národného povstania alebo aj Stredoslovenské múzeum. „Banská Bystrica je mesto ktoré dýcha históriou. Práve na tú by sme nikdy nemali ako národ zabudnúť. Okrem toho je to tiež moja rodná domovina. V tomto stredoslovenskom meste som strávila štúdiom na vysokej škole krásny čas. Neskôr som sa presunula do Bratislavy avšak na srdce stredu som nikdy nezabudla. A okrem toho je to mesto schované medzi horami ktoré má najkrajšiu atmosféru cez zimu keď je všade sneh a osvetlené námestie,“ uvádza absolventka záchranárstva I­veta.

Košice – srdce východu

Metropolou východného Slovenska sú jednoznačne Košice. Práve tamojšia Univerzita Pavla Jozefa Šafárika ti ponúka možnosť ubytovať sa v troch rôznych študentských domovoch. Za 2 – 3 lôžkové izby zaplatíš mesačne 57 až 132 eur na osobu. Najdrahšie ubytovacie jednotky ponúka študentom zariadenie na Popradskej 76. Pokiaľ zvažuješ, že by si sa pridal/a do radov študentov a študentiek Technickej univerzity v Košiciach môžesa sa ubytovať až v šiestich zariadeniach v 2 – 3 lôžkových izbách, za ktoré mesačne zaplatíte od 57 až do 63 eur na osobu. Pokiaľ máš ambíciu stať sa študentom a navštevovať odbor na Univerzite veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach tak budeš mať možnosť ubytovať sa v Študentskom domove na ulici Cesta pod Hradovou 11, kde sa cena za 2 – 3 posteľové izby pohybuje vo výške od 55 až po 62 eur za osobu.

Dopravný podnik mesta Košice si za predplatný cestovný lístok na mestskú hromadnú dopravu, ktorý je určený pre študentov, účtuje 5,10 eur za 7 dňový, 10 eur za 30 dňový a 26,50 za 90 dňový časový lístok. Po jeho zakúpení môžete využívať všetky dopravné prostriedky košickej MHD a voziť sa okolitými ulicami. Atmosféra v Košiciach je nezabudnuteľná, pokiaľ sa ako nováčik stratíte nemusíte sa báť osloviť kohokoľvek, východ Slovenskej republiky sa prezentuje veľkým srdcom a preto vám každá osoba veľmi ochotne poradí. Študenti v Košiciach navštevujú rôzne spolky a tiež obľubujú večerné prechádzky po krásne vysvietených Košiciach. „Zaľúbila so sa do Košíc na prvý pohľad. Bolo niekedy v rozmedzí štúdia na základnej alebo strednej škole a hneď som vedela, že mi v tom meste bude dobre. Evidentne ma sem poslal Pán Boh. Ďalším skvelým dôvodom vysokoškolského štúdia v Košiciach bolo aj to, že som si mohla vybrať štúdium učiteľstva v odboroch matematiky a psychológie. Bakalárske štúdium som mala medziodborové čo laicky znamená – viac vedy, menej učiteľstva. To sa začína pridávať až na magisterskom štúdiu a to je na tejto škole výnimočné. Rovnako ako to, že má moja škola výbornú matematiku. Učia ju ľudsky aj odborne vynikajúci učitelia,“ hovorí doktorandka psychológie a matematiky Veronika.

Zdroj foto: www.theodysseyonline.com

Zdroj článku: www.studentskefinancie.sk