Stužková – na čo nezabudnúť pri jej príprave

26. 10. 2015 | Rady maturantom

Blíži sa čas stužkových slávností. Študenti maturitných ročníkov, oblečení do krásnych šiat a oblekov, dostanú zelenú stužku. Tú budú potom hrdo nosiť pripnutú na hrudi ešte niekoľko mesiacov. Tomuto slávnostnému večeru však predchádza dlhá príprava.

Stužková má dve časti – formálnu a neformálnu. V tej prvej, formálnej, triedna učiteľka po sérii príhovorov pripína zelené stužky svojim študentom. Nasleduje prípitok, rodičovský či učiteľský tanec a po nich večera. Tou sa večer presunie do druhej, neformálnej časti, ktorá pozostáva z programu, častužiek, katovania, rozbíjania džbánu a voľnej zábavy.

Výber sály a večere

V prvom rade je potrebné vybrať a rezervovať miesto, kde sa stužková bude konať. Mnoho tried si priestory rezervuje aj rok dopredu, aby mali istotu, že v daný termín nebude sála obsadená. Pri výbere je dôležité ujasniť si, koľko asi ľudí na stužkovú príde. Zvyčajne tam bývajú okrem žiakov maturitnej triedy aj všetci učitelia, ktorí danú triedu učili a rodičia každého žiaka. Mnohí si pozývajú aj partnerov či súrodencov. Pri rezervácii priestorov je dôležité dohodnúť aj to, či v cene prenájmu bude aj výzdoba alebo večera. Ak budete mať stužkovú v reštaurácii, tam sa automaticky ráta s ním, že jedlo si nebudete objednávať inde. No ak bude vaša slávnosť v priestoroch napríklad kultúrneho domu, musíte si jedlo zabezpečiť cez nejakú cateringovú službu. Dôležité je dohodnúť sa, či budete chcieť len večeru, alebo aj polnočnú kapustnicu či švédske stoly.

Čo ešte k formálnej časti?

Okrem toho, že si asi každý bude zháňať nový oblek alebo šaty, k formálnej časti treba zariadiť ešte ďalšie veci. V prvom rade sú to stužky – bez nich by ani stužková byť nemohla. Tie si môžete dať potlačiť alebo vyšiť. K nim patria aj šerpy pre triednu učiteľku/učiteľa a riaditeľku/ri­aditeľa. Slávnostný prípitok sa zvykne piť z pohárov, na ktorých má každý maturant vybrúsené svoje meno. Zabezpečiť treba aj kvety, ktoré sa pred tancom dávajú mamám a učiteľom. Nacvičiť by ste si mali aj slávnostný nástup, vybrať k nemu hudbu. Rozdeliť si, kto príhovor napíše a kto prečíta. Nezabudnite sa tiež naučiť slová študentskej hymny Gaudeamus igitur.

Dobrý program – základ stužkovej

Po všetkých formalitách a dobrej večeri sa všetci chcú už len zabávať a určite sa už nevedia dočkať programu, na ktorom sa dobre zasmejú. Nenechajte si jeho prípravu na poslednú chvíľu, lebo sa môže stať, že narýchlo vymyslené scénky budú opozerané a viac trápne ako vtipné. Ak si začnete jeho časti vymýšľať a nacvičovať už skôr, budete mať dostatok času všetko domyslieť a zohnať si potrebné veci. Neskôr po programe nasledujú častušky – básničky na mieru každému maturantovi. Tie treba nielen vymyslieť, ale aj napísať/vytlačiť na nejaký krajší papier, často s obhorenými krajmi. Po prečítaní básničky ide daný študent zapáliť sviečku (áno, treba zohnať sviečky, prípadne nejaký stojan na ne) a potom si zobrať svoju mini tortičku. Tortička by nemala byť veľká, dávajú sa robiť s menom každého z triedy a jedna veľká torta pre triednu. Po častuškách sa z jedného džbánu pije víno alebo šampanské, ten triedna potom rozbije a každý si zoberie jeden črep pre šťastie. Odporúčame nekupovať sklenený džbán, na túto príležitosť sa hodí skôr hlinený.

Čo ešte k neformálnej časti?

Táto časť programu sa už neodohráva v slávnostnom oblečení, ale v spoločných tričkách, ktoré si dáte vyrobiť. Tie sú rovnakej farby, každý má na tričku svoje meno, triedu, roky štúdia a prípadne nejaký obrázok. Všetko záleží od dohody v triede. A aby bola na stužkovej dobrá zábava aj mimo programu, nezabudnite si dohodnúť dobrého a ochotného DJa. S ním sa stretnite určitý čas pred slávnosťou, aby ste sa dohodli na tom, čo vám bude treba púšťať počas scénok v programe. Pekným zvykom počas tohto večera je dať triednej nejaký darček. Klasika je kúpiť nejaký šperk či hodinky, v posledných rokoch sú stále modernejšie zážitkové darčeky. A aby ste mali na celý večer spomienku aj o 20 rokov, nezabudnite si dohodnúť dobrého kameramana a fotografa, ktorí vám celý večer profesionálne nasnímajú.

Tak čo, máte vybavené už všetko?

Ďalšie články k téme