Teach for Slovakia - Posuň seba, inšpiruj ďalších

16. 12. 2022 | Aktuality

Teach for SlovakiaTeach for Slovakia predstavuje už siedmi rok na Slovensku ojedinelý a unikátny projekt, ktorý spája ľudí hľadajúcich zmysluplnú prácu, možnosť prispieť k lepšiemu fungovaniu spoločnosti a najmä združuje ľudí, ktorí spoločne pracujú na zmenách v školách a mimo nich, aby mohli mať všetky deti na Slovensku v živote šancu uspieť.

Teach for Slovakia je implementáciou medzinárodne úspešného programu Teach For All, ktorý dnes funguje vo viac než 50 krajinách sveta. Hlavnou myšlienkou programu Teach For All je pritiahnuť tých najschopnejších mladých ľudí do školstva a získať ich talent a energiu pre zlepšovanie kvality vzdelávania a to s dôrazom na žiakov, ktorí výrazne zaostávajú najmä z dôvodov, ktoré sú často spôsobené sociálnym prostredím, do ktorého sa narodili a v ktorom následne vyrastajú.

Do Teach for Slovakia sa môže zapojiť záujemca aj bez pedagogického vzdelania, absolventi vysokých škôl a profesionáli, jednoducho iniciatívni ľudia z rôznych odborov. Primárne je program mierení na čerstvých absolventov vysokých škôl alebo končiacich študentov druhého stupňa pred štátnicami. Program však nie je vekovo ohraničený. Veľmi vítaní sú aj ľudia s pracovnými skúsenosťami v oblasti mimo školstva a vzdelávania. I keď je na Slovensku podmienkou pre možnosť vyučovať absolvovanie aspoň pedagogického minima, vďaka absolvovaniu dvojročnej prípravy v programe je umožnené vyučovať aj nepedagógom.

Teach for Slovakia reaguje na nedostatok lídrov v štátnej správe, mimovládnom sektore i v iných sférach biznisu a snaží sa do týchto oblastí priviesť lídrov, ktorí by viedli potrebné zmeny pre lepší vzdelávací systém. Program reaguje aj na problémy slovenského školstva ako nízka čitateľská gramotnosť, generačná chudoba a ďalšie. Program pracuje na projektoch, ktoré prinášajú konkrétne zlepšenia a odpovedajú na potreby komunít.

Teach for Slovakia svojim účastníkom poskytuje dvojročný leadership program, kde môžu načerpať skúsenosti z reality slovenských škôl. Popritom sa zúčastňujú tréningov zameraných na osobnostný rozvoj a pracujú na projektoch na rozvoj komunity či školy. Po dvoch rokoch pokračujú ako ambasádori a z rôznych pozícií a kariér vedú potrebné zmeny pre kvalitnejší a spravodlivejší vzdelávací systém.

Teach for Slovakia je komunita inšpiratívnych ľudí a platforma predstavuje jeden z najintenzívnejších programov osobnostného a profesionálneho rozvoja pre absolventov a mladých profesionálov, ktorí posúvajú školstvo a samotné Slovensko dopredu.

Účastníci programu Teach for Slovakia majú dopad na viac ako 10 000 detí. Snahou leadership programu je v škole nastaviť ciele pre triedu, dať kolektívu víziu, denne motivovať a inšpirovať svojich žiakov k lepším výsledkom.

Momentálne má program Teach for Slovakia na školách 43 lídrov z radov matematikov, ekonómov, politológov, manažérov či novinárov. Prepájajú svoju kariéru a osobnú víziu so zlepšovaním vzdelávacích procesov na Slovensku.

Účastníci programu po mentorskom vedení a odbornom výcviku následne v druhom roku leadership programu pracujú na vlastných projektoch. Riešia konkrétne výzvy, ktorými chcú podporiť rozvoj svojich žiakov, komunít, kde pôsobia, alebo prinášať pozitívne zmeny do systému fungujúceho v školách a v prostredí okolo detí.

Teach for Slovakia má partnerské školy v rôznych kútoch Slovenska aj vo vylúčených komunitách. Ak by ťa možnosť posunúť slovenské školstvo vpred a osobne vyrásť lákala, určite neváhaj a zisti si o programe viac, možno je to príležitosť práve pre teba!

Zdroje: www.teachforslovakia.sk


benusova@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme