Výber vysokej školy nie je len o názve odboru

13. 11. 2022 | Štúdium na vysokej škole

Výber vysokej školyNovember je už mesiacom, v ktorom mnoho maturantov cíti tlak na výber vysokých škôl, na ktoré si podať prihlášku. Z každej strany prichádzajú len dva typy otázok – už sa učíš na maturitu? A už máš vybraté vysoké školy? Napriek tomu, že sa termín rozhodnutia blíži, ešte je stále dostatok času na premyslenie a zváženie všetkých pre a proti. Nenechajte sa preto rozhodiť pri každej ďalšej otázke, pripravte si odpoveď o tom, ako práve zvažujete všetky možnosti a vyberáte si pre seba to najlepšie. Aby odpoveď nebola len frázou, ponorte sa s nami do procesu premýšľania, možno vám predstavíme nejaký pohľad či faktor, ktorý vám môže rozhodovanie uľahčiť.

„Vôbec neviem, ktorým smerom sa vybrať”

Počúvate spolužiakov, ako už majú presne vybrané odbory, na ktoré sa budú hlásiť? Máte pocit, že niektorý to vedeli ešte skôr ako sa narodili a vy stále váhate? Nič si z toho nerobte. Pre niekoho je voľba štúdia jasná, pretože má napríklad v odbore rodičov alebo sa stále nevzdal(a) svojho sna stať sa kozmonautom/kozmonautkou. Aj keď sa to tak nemusí na prvý pohľad zdať, takáto jednoduchá cesta je skôr výnimkou. Váhanie je prirodzené a dokonca vďaka nemu sa častokrát uchádzači dozvedia o programoch, o ktorých predtým nikdy nepočuli. Čo je ale najlepší spôsob, ako začať pri výbere študijného programu?

Najjednoduchšia cesta je prostredníctvom obľúbených predmetov či aktivít. V prípade predmetov nemusí nutne ísť o tie maturitné, častokrát študentov bavia predmety, z ktorých sa v mnohých prípadoch ani maturovať nedá, napríklad mediálna výchova, administratíva a korešpondencia a podobne. Tak isto dobrým pomocníkom pri výbere môžu byť aj aktivity, ktorým sa študenti venujú po škole. Práve tie vedia dobre odhaliť smer, ktoý študenta baví a to jedným z kľúčových faktorov pri výbere školy či následne zamestnania. Nech už ide o debatný klub, dobrovoľníctvo v domove seniorov alebo pomáhanie v knižnici, každá aktivita vie o človeku prezradiť viac, ako by častokrát očakával. Rovnakým ukazovateľom vie byť aj predstava zamestnania, pokiaľ sa viac vidíte zatvorení v laboratóriu bez ľudí, tak si nebudete vyberať program na zameraný na komunikáciu s ľuďmi.

Akonáhle sa ohliadnete za tým, čo vás baví a napĺňa, viete si zúžiť pole pôsobiska a tak isto aj výberu. V tejt chvíli si už jednoduchšie viete definovať oblasť, ktorá vás vie nasmerovať. V tomto kroku si môžete pomôcť aj vyhľadávaním na stránke vysokeskoly.sk, kde sa desať základných oblastí delí na ďalšie podkategórie. Vďaka tomuto filtru budete hľadať už iba v oblasti vhodnej pre vás a zároveň nie ste limitovaní ponukou len jednej školy.

„Bojím sa, že to bude drahé”

Štúdium na vysokej škole so sebou prináša, častokrát nemalé, výdavky. Oproti strednej škole to môže byť o výdavky navyše na ubytovanie, cestovanie, stravovanie či výukové materiály. To všetko je samozrejme pravda, ale všetko má svoje ale. Jednou z prvých vecí, ktoré môžu byť súčasťou výberu školy, môže byť aj overenie si možnosti štipendií. Bežnou praxou býva ubytovacie štipendium, ktoré sa priznáva študentom z iných miest ako je sídlo univerzity. Ďalšími štipendiami sú sociálne štipendiá, pre ktorých podmienkou je častokrát iba doloženie niekoľkých dokumentov o príjme rodičov. Preto predtým, než zavrhnete nejakú školu len preto, že sa zdá, že by to veľa stálo, skúste si overiť možnosti financovania.

„Chcem mať popri škole nekonečne veľa príležitostí na všetko”

 Niektorí si vybrajú vysokú školu aj podľa toho, kde budú chcieť po nej aj zostať. Vďaka tomu si môžu už počas školy budovať sieť kontaktov, ktorá môže byť užitočná aj po ukončení štúdia. S tým súvisí aj výber školy na základe mesta či krajiny. Niektorým viac vyhovuje život v menšom meste, iným naopak imponuje ruch veľkomesta. Našťastie vysoké školy už nie sú iba v hlavných mestách, a tak je výber oveľa širší. Pokiaľ napríklad niekto sníva o tom, že bude chodiť do školy na bicykli, tak si skôr vyberie Holandsko ako New York. To je len jeden z príkladov, avšak dobre demonštruje to, ako sa dá na výber školy pozerať aj z iného ako akademického uhlu pohľadu.

Nech už je váš výber školy akýkoľvek, hlavne nech je taký, aby vás to štúdium napĺňalo a rozvíjalo v tom, čomu sa chcete venovať. A vedzte, že meno školy nie je vždy to, čo vám zaručí, že to je dobrá voľba práve pre vás.


podpora@vysokeskoly.cz