Work and travel

27. 7. 2021 | Štúdium v zahraničí

Work and travel Existuje naozaj mnoho možností, ako môžu študenti stráviť voľné mesiace prázdnin. Cestovanie, brigádovanie, skúsiť cestu au-pair či sa prihlásiť na rôzne letné školy, kurzy a semináre. Jedným z ďalších spôsobov ako stráviť leto je naozaj zaujímavá možnosť skĺbenia práce a cestovania vo vzdialenej Amerike.

Pomerne známy a vyhľadávaný program work and travel predstavuje dlhoročne obľúbený spôsob ako počas leta legálne pracovať v Spojených Štátoch a zároveň si užiť leto plné zážitkov, priateľstiev, spoznávania ľudí a nových kultúr s veľkým benefitom vylepšenia si angličtiny. Znie to ako perfektný spôsob strávenia leta.

Program je vhodný pre vysokoškolských študentov, študentov postgraduálneho či nadstavbového štúdia vo veku od 18 do 29. Podmienkou účasti je angličtina aspoň na takej úrovni, aby bol študent schopný dorozumieť sa so zamestnávateľom a ambasádou pri vybavovaní víz. Povinnosťou je aj vyplnenie nevyhnutných formulárov od aplikácie, cez formulár na zabezpečenie legálnej pracovnej zmluvy či víza umožňujúce kultúrno-výmenné programy.

Programu work and travel sa zúčastňujú počas letných mesiacov stovky vysokoškolských študentov za pomoci sprostredkovania práce rôznymi špecializovanými agentúrami. Agentúry za peňažný poplatok, ktorý sa líši od agentúry k agentúre, môžu uchádzačovi sprostredkovať vhodnú pracovnú pozíciu, dokážu pomôcť pri vypĺňaní formulárov, získaní víz, až po ubytovanie či letenky. Existuje mnoho sprostredkovateľských agentúr s rôznymi ponukami a preto je už pri procese premýšľania nad vycestovaním na program work and travel vhodné si ponuky jednotlivých agentúr porovnať, prehodnotiť a vybrať si tú, ktorá bude najviac vyhovovať preferenciám žiadateľa. Agentúry ponúkajú aj iné balíčky služieb. Pre študentov, ktorí si prajú, aby za nich agentúra vybavila všetko a mali čo najmenej starostí, existujú takzvané full-service balíčky. Pre samostatnejších študentov, či tých, ktorí chcú hľadať prácu na vlastnú päsť, cez kamarátov a známych, ponúkajú agentúry špecializované balíčky.

Čo sa týka pracovných ponúk, študenti majú možnosť zamestnať sa na bežných pracovných pozíciách, ako napríklad pomocná sila v kuchyni, obsluha, práca na recepcii, pomoc s upratovaním, no v ponuke sú aj povolania mimo gastronómie a hotelierstva. Pre vodu obľubujúcich jedincov existujú jedinečné pracovné možnosti stráviť leto pri bazéne či mori ako plavčík alebo pomocník na pláží. Ďalšie možnosti uplatnenia si študenti dokážu nájsť v početných národných či zábavných parkoch. Výber záleží najmä od preferencií uchádzača. Amerika je obrovská a rozmanitá, a tak ponúka naozaj široké príležitosti, a preto je možné si vybrať prácu vo veľkomeste, na vidieku, pri pobreží, v horách, na púští či v národnom parku.

Výber záleží na jednej strane od agentúry, cez ktorú sa uchádzač vyberie a jej uzavreté spolupráce so zamestnávateľmi v Amerike. Ďalším faktorom pri výbere je aj level angličtiny, čim vyšší level, tým vyššia miera platového ohodnotenia a lepší výber samotnej pracovnej pozície.

Poplatky pre agentúru môžu vyzerať odstrašujúco a nejedného uchádzača už aj odradili. Pri programe platí, že čím skôr sa uchádzač prihlási a začne s vybavovaním všetkých potrebných náležitostí, tým sú aj poplatky od agentúry nižšie, navyšujúc sa priamo úmerne blížiac sa k obdobiu vycestovania. Rovnako je možné naraziť na rôzne zľavy či akciové ponuky. Netreba si však zúfať, za krátke prvotné obdobie práce si študent dokáže na tieto poplatky zarobiť.

Work and travel je skvelá možnosť ako zaujímavo a obohacujúco stráviť letné prázdniny, a tak určite stojí za zváženie.