Rozhovor: Leto v USA vďaka programu Work and Travel

17. 8. 2020 | Štúdium v zahraničí

Sylvia Lesňáková je šikovná mladá žena, ktorá úspešne absolvovala inžiniersky stupeň odboru Potraviny, hygiena, kozmetika na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Po štátniciach sa rozhodla, že ešte ako čerstvá absolventka vyskúša program Work and Travel. Vďaka nemu dostala možnosť pracovať v Spojených štátoch amerických.

usa_studiumČo bolo prvým impulzom, vďaka ktorému si sa rozhodla ísť pracovať do Spojených štátov amerických?

Prvým impulzom bola moja kamarátka – spolužiačka, ktorá sa ma zo dňa na deň spýtala, či s ňou nepôjdem po ukončení štúdia cez letné mesiace do Spojených štátov amerických. Každý rok som sledovala na sociálnej sieti Facebook ďalších a ďalších spolužiakov ako pridávajú fotky z USA ale mňa táto možnosť nikdy nelákala. V tom čase som ale prechádzala zlým obdobím vo vzťahu a zároveň som si uvedomila, že to je posledná príležitosť ísť do Spojených štátov amerických a zlepšiť si angličtinu, ktorá sa mi môže zísť pri výbere dobrého zamestnania. Taktiež som si chcela dokázať, že zvládnem niečo úplne neznáme a musím povedať, že to bolo najlepšie rozhodnutie v mojom živote.

Prečo si si vybrala práve program Work and Travel?

Program Work and Travel je pre študentov najjednoduchší a možno jediný spôsob ako sa legálne dostať na niekoľko mesiacov do Spojených štátov amerických za prácou a cestovaním.

Aké sú výhody a nevýhody tohto programu?

Medzi nevýhody patrí jednoznačne finančná náročnosť. Treba rátať s tým, že na pokrytie všetkých nákladov (agentúra, víza, poistenie, letenky, ubytovanie, atď.) si bude treba pripraviť niekoľko tisíc eur, ktoré sa však počas leta dajú naspäť zarobiť. Taktiež nad vypĺňaním všetkých dokumentov a papierov strávite hodiny až dni. Výhodou je už spomínaná možnosť práce v USA a cestovanie.

Ako prebiehalo vybavovanie tejto cesty, vyberanie konkrétneho mesta a pracovnej pozície?

V prvom rade si treba zvoliť agentúru cez ktorú sa všetko vybavuje. Ja som sa rozhodla pre agentúru CKM 2000 Travel, ktorá je na Slovensku asi najznámejšia a má najlepšiu reputáciu. Najdôležitejšie je všetko začať vybavovať už na konci jesene/začiatkom zimy. Zamestnanci agentúry vám všetko vysvetlia a ochotne pomôžu s každým problémom.

Aký je najväčší rozdiel medzi životom a prácou na Slovensku a v USA?

Američan – zákazník sa nebojí ozvať, keď je s niečím spokojný ale aj nespokojný. Zákaznícky servis je na oveľa vyššej úrovni ako u nás na Slovensku.

Ako v Spojených štátoch tráviš svoj voľný čas?

Spím alebo idem na pláž a večer na párty s kamarátmi. Treba si uvedomiť, že prvá fáza programu je naozaj o robote a  tak denný 15 hodinový pracovný čas nie je nič nezvyčajné. Dôležitý je preto aj oddych a relax.

Čo najcennejšie ti program Work and Travel dal?

Okrem pracovných skúsenosti, väčšej samostatnosti a zlepšenie jazyka sú to jednoznačne medzinárodné priateľstvá. Spoznala som ľudí zo Spojených štátov amerických, Dominikánskej republiky, Nepálu, Talianska, Bulharska, Ruska a mnohých iných krajín.

Čo by si odporučila študentom, ktorí sa pre tento program rozhodujú?

Nie je nad čím váhať! Jediné čo budete ľutovať je, že ste nešli už od prvého ročníka na vysokej škole.