Zápis do štúdia sa netýka len prvých ročníkov

11. 8. 2022 | Štúdium na vysokej škole

Zápis do štúdiaMáš už aspoň rok na vysokej škole za sebou? To znamená, že už vieš ako to chodí, čo kde nájsť, kde si vybaviť predĺženie študentskej karty, kde si ju nabiť. Už je to celé akosi jednoduchšie. Je ale jedna vec, na ktorú budúci prváci myslia ako prvú, no starším študentom zvykne uniknúť. Je to zápis do štúdia. Budúcim prvákom automaticky napadne, že jednou z ich základných povinností je zapísať sa na vysokú školu, keďže svoje štúdium na strednej už ukončili.

Háčik je v tom, že vo väčšine prípadov ide o zápis do prvého ročníka a každý rok je potrebné sa zapísať znova. Rozdiel je v tom, že na väčšina vysokých škôl sa študenti do ďalších ročníkov zapisujú elektronicky cez informačných systém univerzity. Takže ide len o jeden klik, vďaka ktorému môžu študenti študovať aj naďalej. Avšak predtým je nutné splniť niekoľko podmienok.

V prvom rade je dôležité si skontrolovať správnosť všetkých osobných údajov a v prípade, že nastala nejaká zmena, je nutné ju hneď v systéme opraviť alebo kontaktovať študijne oddelenie. Nemenej dôležitou podmienkou je nutnosť splnenia všetkých povinností pre postup do ďalšieho štúdia. Tie sa môžu líšiť, ale najčastejšie ide najmä o minimálny počet kreditov potrebných na postup do ďalšieho úseku štúdia.

Niektoré vysoké školy môžu požadovať aj zaplatenie validačnej známky na ISICu pre ďalší rok. V prípade, že ťa ešte len nejaká skúška čaká, systém by mal tvoj zápis spracovať hneď, ako bude známka doplnená do systému. Niektoré vysoké školy majú už zápisy sprístupnené, iné ich ešte len budú spúšťať, preto si radšej over, ako je to na tej tvojej.

Na túto povinnosť je dobré myslieť a nezabudnúť, pokiaľ plánuješ v štúdiu pokračovať ďalej. Pokiaľ sa nezapíšeš, je to vnímané tak, že nemáš záujem o štúdium v ďalšom roku.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme